Сграда се срути върху спасителни екипи в турския град Хатай, свидетелстват видеа, разпространени от турските медии. От кадрите се вижда, че хората са затрупани от отломки, които се изсипват върху тях. Междувременно в Турция започнаха арести на отговорни за некачествено строителство.

Турски медии съобщиха, че 12 души са арестувани, след като хиляди сгради се срутиха в югоизточната част на страната. Сред задържаните са един строителен предприемач от окръг Газиантеп и 11 души от окръг Шанлъурфа, информира БНР.

Напрежението расте, а заради стрелба между турски групировки австрийските и германските спасители прекратяват дейността си засега.

Австрийската армия прекрати временно участието си в спасителните операции в Турция от съображения за сигурност, предаде ДПА.

"Наблюдава се нарастващо ниво на агресия между турски групировки", каза пред агенция АПА подполковник Пиер Кугелвайс от австрийските въоръжени сили. По думите му има съобщения за стрелба. В турския окръг Хатай от вторник има разположени 82 австрийски военнослужещи, които помагат в спасителните действия, каза подполковникът.

Те остават на място и са готови за нови мисии, щом обстановката се подобри, посочи той.

"Срещу нас, австрийците, не е имало нападение. Всички сме добре", заяви Кугелвайс. "Бихме искали да продължим да помагаме, но обстоятелствата са такива, каквито са.", информира БТА.

Австрийците бяха последвани и от германците, които също спират работа.

Германската Федерална служба за техническа помощ (германската аварийно-спасителна служба) и германският клон на хуманитарната организация Международна консултативна група за издирване и спасяване към ООН (ИСАР) прекратяват временно спасителните си операции в пострадалия от земетресението турски окръг Хатай от съображения за сигурност, предаде ДПА.

През последните часове положението със сигурността в южния окръг Хатай се е влошило, съобщиха организациите днес. Спасително-издирвателните екипи засега остават в съвместния базов лагер в град Къръкхан. Ако има конкретни данни, че някой може да бъде спасен жив, те ще отидат на мястото, заяви пред ДПА говорител на Федералната служба за техническа помощ. Службата и ИСАР отдават напрегнатата обстановка наред с другото на "недостига на храна и проблемите с водоснабдяването в зоната на земетресението".

"Вижда се, че скръбта лека-полека отстъпва място на гнева", каза Стивън Байер, ръководител "Операции" в ИСАР.

По-късно от австрийска страна съобщиха, че възобновяват работа, тъй като турските власти са гарантирали безопасността им.

Деветгодишно дете беше спасено от разрушенията в Турция. To е престояло шест дни под отломките. Детето е открито от израелски спасители, работещи в пострадалите от земетресенията райони на Турция, информира БНР.

Бременна жена с баба й спасиха от руините в Газиантеп, а в Диарбекир и цяло кучешко семейство - майка с кученца. До момента над 25 хиляди души са жертвите на разрушителното земетресение в Турция и Сирия.

Загинали са всички 35 членове на групата на младежки волейболен отбор от Северен Кипър, които бяха първоначално в неизвестност след земетресението в Турция, съобщават кипърските медии.

Отборът на училище от град Фамагуста в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) беше в хотел в силно засегнатия от труса в понеделник град Адъяман. Само четирима души успяха да се спасят сами веднага след земетресението, а 35 останаха затрупани под развалините.

Спасителите са открили мъртви 34 души от трупата, а един мъж, баща на момиче от отбора, днес беше изваден жив 132 часа след земетресението. Той обаче по-късно почина от нараняванията си.

В събота във Фамагуста беше погребението на петима от учениците, загинали в Адъяман. На церемонията присъства и премиерът на СКТР Юнал Юстел. В централната джамия на града, "Лала Мустафа паша", беше проведена траурна церемония. На нея се стекоха стотици опечалени, близки, роднини и приятели на загиналите, както и други граждани, дошли да изразят съчувствието и болката си. Те носеха на реверите си снимки на загиналите деца. В памет на загиналите край джамията бяха поднесени цветя и венци с имената им, съобщи БТА.

В СКТР е обявен траур, както в знак на съпричастност със жертвите в Турция, така и заради големия брой загинали кипърски турци. Общо техният брой е 47.

Снимка: БТА