Военноморските сили на САЩ публикуваха снимки на останките от сваления китайски балон, който в края на седмицата прелетя над САЩ и Канада от запад на изток.

В събота балонът беше свален над Атлантическия океан край бреговете на Южна Каролина; оттогава водолази претърсват дъното, за да съберат възможно най-много отломки и да проучат техническите възможности и предназначението на балона.

Докато Пекин настоява, че апаратът е бил предназначен за чисто граждански (уж метеорологични) цели и е бил отнесен от вятъра на територията на САЩ, Вашингтон смята, че дирижабълът е бил използван за събиране на разузнавателна информация и полетът му е нарушил суверенитета на САЩ.

В петък, докато балонът оставаше във въздуха, държавният секретар Антъни Блинкен отложи за неопределено време отдавна планираното си посещение в Китай.

Според в. "Вашингтон Пост", който се позовава на анонимни източници от разузнавателната общност, американските разузнавателни служби са свързали дирижабъла с по-широка програма за събиране на разузнавателна информация, ръководена от Китайската народноосвободителна армия.

Facebook/U.S. Fleet Forces Command

На снимките, публикувани във Facebook от командването на военноморските сили на САЩ, се вижда как големи отломки се вдигат от водата на лодка. В публикацията се казва, че с вдигането на останките се занимават специалисти по обезвреждане на бомби от военноморските сили.

Според американски официални лица балонът е бил висок около 60 метра, гондолата му е била сравнима с размерите на средно голям самолет и е тежала стотици, ако не и хиляди килограми.

Facebook/U.S. Fleet Forces Command

По данни на американските военноморски сили в издигането на останките участват два кораба, единият от които е оборудван със специален кран. За издирването на останките се използват и подводни апарати.

Във вторник Пентагонът заяви, че Китай е отхвърлил искането на САЩ за телефонен разговор между министъра на отбраната Лойд Остин и китайския му колега. Китай все още не е коментирал изявлението.

Facebook/U.S. Fleet Forces Command

Междувременно според "Вашингтон Пост" разузнавателните служби са обърнали внимание на няколко други подобни инцидента през последните години (те често са били пренебрегвани) и са стигнали до заключението, че Китай има цяла програма за събиране на разузнавателни данни с помощта на дирижабли.

Китайските шпионски спътници имат подобни възможности, но балоните могат да висят над целта много по-дълго и са оборудвани с цифрови камери с висока разделителна способност.

От 2018 г. насам Китай е изстрелял десетки такива балони, насочени не само към САЩ, но и към техните партньори и съюзници в Източна Азия - Япония, Индия, Виетнам, Тайван и Филипините. В понеделник заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман проведе брифинг с около 150 дипломати от 40 съюзнически и партньорски държави, за да сподели резултатите от разузнаването, пише "Вашингтон Пост".

Facebook/U.S. Fleet Forces Command

САЩ трябва да върнат останките от сваления китайски балон, тъй като те са собственост на КНР, заяви посланикът на Китай във Франция Лу Шайе.

"Ако намерите нещо на улицата, трябва да го върнете на собственика, ако знаете кой е той. Ако американците не искат да го върнат, това е тяхно решение. Това показва тяхната нечестност", казва той.