САЩ затвориха небето над крайбрежието на Южна Каролина, след което изтребители свалиха китайския шпионски балон, който тази седмица навлезе в американското въздушно пространство, предадоха световните агенции.

Апаратът е паднал в Атлантическия океан след малка експлозия. От Пентагона съобщиха, че в сряда американският президент Джо Байдън е одобрил одобри плана за сваляне на "балона за наблюдение веднага щом мисията може да бъде изпълнена без риск за живота на американците под пътя му".

Американското Федерално управление за авиация (FAA) временно блокира гражданските полети в радиус от 260 квадратни километра, като бе наложена забрана за излитащи и пристигащи самолети в три летища, сред които "Миртъл Бийч" и международното летище в Южна Каролина.

В документ, публикуван в сайта на службата, се предупреждаваше, че военните могат да използват смъртоносна сила, срещу самолети, които нарушат заповедта и откажат да напуснат блокираната зона.

Междувременно Китай отрече да извършва шпионаж и посочи, че става въпрос за "аеростат", предназначен за граждански, метеорологични и други научни цели.

Снимка: БТА/АР

Китайското министерство на външните работи днес отново подчерта, че движението на въздухоплавателния съд е извън негов контрол и призова САЩ да не "опетняват" ведомството заради балона.

Високопоставеният китайски дипломат Ван И заяви: "Китай винаги стриктно е спазвал международното право, не приемаме никакви необосновани спекулации и шумотевици. Изправени пред неочаквани ситуации, двете страни трябва да запазят спокойствие, да комуникират своевременно, да избягват погрешни оценки и да се справят с различията".