Руската наемническа група "Вагнер", която се сражава в Украйна, започва да набира жени, затворени в Русия, и да ги изпраща на фронта, заяви свързаният с Кремъл основател Евгений Пригожин.

"Не само за медицински сестри и служителки по комуникациите, но и за диверсионни групи и снайперистки двойки. Всички знаят, че това е правено и преди", каза 61-годишният Пригожин, визирайки жените снайперистки от времето на Втората световна война, възхвалявани в съветската пропаганда.

"Има известна съпротива, но мисля, че ще я преодолеем", добави Пригожин в социалните мрежи, цитиран от АФП.

През последните месеци се предполага, че "Вагнер" масово е набирала мъже затворници от руските затвори, за да се бият на фронтовата линия в Украйна с обещание за намаляване на присъдите и високи заплати.

Намиращият се в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че създателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е посетил неговата наказателна колония, за да набира наемници за кампанията в Украйна, предаде Ройтерс.

Според Навални, който излежава присъдата си в наказателната колония ИК-6 в Мелехово на около 250 км източно от Москва и често е изпращан в изолатор, неупоменат "свидетел" му е описал посещението на Пригожин.

Той каза, че Пригожин е предложил на осъдени помилване, ако могат да останат 6 месеца на служба при "Вагнер", и между 80 и 90 от тях са приели предложението, след като са им били дадени пет минути да го обмислят. Не се посочва кога е станало предполагаемото посещение, отбелязва Ройтерс.

През септември Пригожин за първи път разкри, че е основал групата "Вагнер" през 2014 г., за да се бие в Украйна, и призна за присъствието ѝ в Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Този месец "Вагнер" откри централа във втория по големина руски град Санкт Петербург.