Основателят на групировката "Вагнер" Евгений Пригожин обвини Франция за покушението над ръководителя на руския културен център в Централноафриканска република, съобщи Ройтерс, като се позова на руското посолство. Дмитрий Сити е откаран днес в болница в столицата Банги.

Говорител на посолството каза, че тази сутрин Сити, директорът на културен център "Руски дом", е отворил пратка, адресирана до него, в която е имало бомба. Пакетът, изпратен от анонимен източник, е избухнал и го е ранил тежко.

Според съобщение на ТАСС посолството е засилило мерките си за сигурност след атаката, добавя БТА.

"Преди да загуби съзнание, Дмитрий Сити е успял да каже: "Видях бележка: това е за теб от всички французи, руснаците ще се махнат от Африка", написа в Телеграм Евгений Пригожин, който е и близък съюзник на руския президент Владимир Путин.

"Вече поисках от Министерството на външните работи на Руската федерация да задейства процедура по обявяване на Франция за държава, спонсор на тероризма, и също така да започне задълбочено разследване на терористичните методи на Франция и на тези на западните ѝ съюзници - САЩ и други", каза Пригожин.

В Телеграм той също така разказа, че на 11 ноември Сити е получил пратка от Того със снимка на сина си, който живее във Франция. Имало и бележка, в която се казвало, че следващия път ще получи и главата на сина си, ако "руснаците не се махнат от африканския континент и не отворят вратите за французите", предаде ТАСС.