Руският предприемач Евгений Пригожин призна, че именно той е основал частната военна компания "Вагнер".

Изявлението му във ВКонтакте е публикувано от "Конкорд" - главният кетъринг актив на Пригожин, заради който го наричат "готвачът на Путин".

Според Пригожин той е създал тази военна групировка през 2014 г., "когато започна геноцидът над руското население в Донбас, когато Русия хвана последния влак и успя да блокира идването на украинската армия в Крим". След това бизнесменът започнал да пътува до тренировъчните полигони и видял хора, които наемали бойци срещу пари, за да "защитават руснаците". Пригожин помислил, че половината от основателите на подобни военни групи са обикновени мошеници, тъй като изпращали наемниците "боси и голи на сигурна смърт". Виждайки всичко това, Пригожин решава да създаде своя собствена военна компания.

"От този момент, на 1 май 2014 г., се роди групата патриоти, която впоследствие придоби името БТГ "Вагнер". Именно тяхната храброст и мъжество направиха възможно освобождаването на летището в Луганск и много други територии и коренно промениха съдбата на ЛНР и ДНР", цитира Пригожин пресслужбата на "Конкорд".

През следващите осем години, според бизнесмена, неговите военни са стояли "до смърт на страната на доброто и справедливостта", докато "всяко любопитно журналистче и всеки безсрамен мерзавец се ровеше в потното бельо на ЧВК "Вагнер" в опит да открие негативното".

"Тези момчета са герои, които защитаваха сирийския народ, други народи от арабските страни, онеправдани африканци и латиноамериканци, станаха един от стълбовете на нашата родина. Без да се колебаем или усъмним нито за миг, трябва да живеем или да умрем", добавя Пригожин.

Той също така обяснява защо през цялото време е отричал, че е свързан с ЧВК. Според олигарха той просто не е искал да "не настройва обществото срещу тези момчета, които са в основата на руския патриотизъм. И съм побеждавал в многобройни съдилища, включително в чужбина, защото при всички случаи винаги трябва да има място за спорта и мачовете трябва да се печелят на терена на противника", гласи съобщението в социалната мрежа.

Неотдавна в социалните мрежи се появи видео запис, на който човек, приличащ на Пригожин вербува затворници да се бият в Украйна. Малко след това самият Пригожин коментира случващото се отново във ВКонтакте.

"Разбира се, ако бях затворник, щях да мечтая да се присъединя към този другарски колектив, за да мога не само да изкупя дълга си към родината, но и да го изплатя с лихвите. И една последна забележка: тези, които не искат да воюват ЧВК и затворници, които разсъждават на тази тема, които не искат да правят нищо и по принцип не харесват тази тема, да изпратят децата си на фронта. Или ЧВК и затворници, или децата ви - решете сами", гласеше коментарът.