Президентът на САЩ Джо Байдън обърка причината за смъртта на сина си Бо Байдън, като заяви, че той "е дал живота си в Ирак". Той направи това изявление по време на своя реч в американския щат Колорадо.

Байдън се позова на паметта на покойния си син Бо Байдън в сряда, докато обявяваше обект в Кемп Хейл за национален паметник, като заяви, че бившият главен прокурор на Делауеър и ветеран "е загубил живота си в Ирак".

Преди смъртта си най-големият син на Байдън наистина служи в Националната гвардия на армията на Делауеър и е награден с Бронзова звезда за службата си в Ирак (2008-2009 г.), където получава чин майор. Бо умира през 2015 г. на 46 годишна възраст след битка с агресивен рак на мозъка, за който се смята, че е причинен от излагане на токсични изпарения по време на мисията в чужбина.

Байдън, говорейки в Колорадо, изтъкна ролята, която Кемп Хейл е изиграл в обучението на прочутата 10-та планинска дивизия преди Втората световна война.

"Американските войници от 10-та планинска дивизия изкачиха 1800-метрова скала през нощта, изненадаха германците, завзеха ключови позиции и пробиха отбранителната линия на германците в ключов момент от войната", заяви президентът, преди да спомене Бо. "Само си представете - искам да кажа това искрено - казвам го като баща на мъж, който е носител на Бронзова звезда, медал за отлична служба и е загубил живота си в Ирак. Представете си смелостта, дързостта и истинската жертва - истинската жертва, която всички те направиха", каза Байдън.

Президентът на САЩ не за първи път се обърква в изказванията си пред публика. Съвсем наскоро Байдън потърси покойна жена (Джаки Валорски) по време на конференция за глада, храненето и здравето. Валорски, която представляваше щата Индиана в Камарата на представителите, загина при автомобилна катастрофа в началото на миналия месец.

"Къде е Джаки?", попита Байдън и се огледа на конференция в Белия дом.

Нееднократно попитана от журналисти на брифинг, Карин Жан-Пиер, прессекретарят на американския президент, не призна, че той е допуснал грешка.