Президентът на САЩ Джо Байдън e казал на украинския държавен глава Володимир Зеленски, че ще му бъде трудно да накара Конгреса да отпусне допълнителна помощ за Украйна, ако украинският лидер продължи да заявява, че помощта не е достатъчна, пише в. "Вашингтон Пост", като се позова на бивш служител на Белия дом.

Изданието припомня, че в началото на войната Зеленски неведнъж е призовавал публично САЩ и други западни страни да предоставят на Украйна допълнителна военна помощ и да наложат по-строги санкции срещу Русия, "дори в момент, когато Байдън и Конгресът вече са изпращали на Киев безпрецедентни количества помощ и модерни оръжия".

Според "Вашингтон Поуст" Байдън като политик е разбирал, че Зеленски трябва твърдо да отстоява интересите на своя народ, но в частен разговор президентът на САЩ е казал на украинския си колега, че ще му бъде трудно да продължи да иска пари от Конгреса, ако Зеленски изглежда "неблагодарен" и продължава да твърди, че предоставената помощ не е достатъчна.

Източниците на изданието от Белия дом твърдят, че Байдън и Зеленски поддържат редовен контакт от началото на войната - на всеки две до три седмици. За последен път двамата разговаряха на 10 октомври. Тогава президентът на САЩ осъди масирания удар, нанесен от Русия срещу украински градове, и обеща да снабди Украйна с модерни системи за противовъздушна отбрана.

Междувременно стана известно, че още четири американски реактивни системи за залпов огън HIMARS са пристигнали в Украйна като част от военната помощ от САЩ, съобщи министърът на отбраната на страната на Украйна Алексей Резников. Така според официални данни въпросните РСЗО, изпратени на Киев, стават общо 20.

Резников също така потвърди, че Украйна е получила от Германия германска система за противовъздушна отбрана IRIS-T. Според него се очаква да пристигнат и американските зенитно-ракетни системи Nasams.

"Започна нова ера в областта на противовъздушната отбрана в Украйна. Системите IRIS-T от Германия вече са тук", пише Резников.

Украинският министър спомена IRIS-T в множествено число, въпреки че Германия трябваше първа да изпрати един от четирите блока, планирани за прехвърляне. Не е ясно дали Резников е допуснал грешка в съобщението си.