Учените се опасяват, че предстои по-голямо "опасно изригване" на вулкана Таал. През последните няколко дни вулканът започна да изхвърля лава, предизвика земетресения и покри с пепел голяма територия.

Таал е мъничък, според класификацията на вулканите, но преди е бил смъртоносен. Последното катастрофално изригване беше през 1965 г., когато загинаха стотици хора.

Според Ренато Солидум, ръководител на Филипинския институт по вулканология и сеизмология (Philvolcs), Таал е "много малък, но опасен вулкан", цитира го Би Би Си.

Комплексен вулкан

Таал се определя като "комплексен вулкан" - няма само един главен отдушник или конус, а няколко точки на изригване, които се променят с течение на времето.

Вижте снимки на покритото с вулканична пепел селище Лаурел >>

"Вулкан Таал е "вулкан бебе", който е в рамките на много по-голяма калдера*", обясни Бен Кенеди, доцент по физическа вулканология в Университета в Кентърбъри в Нова Зеландия.

Новите изригвания се случват на вулканичен остров в езерото Таал с размери 234 кв. км, образувано в калдера на по-ранно масово изригване. Кратерът на Таал с размери около 25-30 км е частично изпълнен от едноименното сладководно езеро.

Вулканичният остров има 47 кратера и 4 вулканични кратера, които се образуват, когато гореща магма влиза в контакт с плитка подземна вода, предизвиквайки жестока експлозия на пара. Други отвори и точки за изригване се намират под езерото Таал.

Зоната е маркирана като постоянно опасна от Филипинския институт по вулканология и сеизмология.

Таал се събуди в неделя, като тогава изхвърли стълб от лава и пепел на височина 15 километра в небето. Облаци вулканична пепел достигнаха Манила, намираща се на около 65 километра на север. Основното летище на Филипините беше затворено в неделя и за няколко часа вчера, докато облаците вулканична пепел се разсеят.

*Калдерата (от испански: caldera - котел, казан) е вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него.