Вулканът Таал, заради който се наложи евакуацията на 45 000 души, започна да изхвърля днес фонтани от лава, предаде ДПА. Намиращата се на 66 километра филипинска столица Манила е обгърната от гъст дим, а по съседните градчета се е изсипал дъжд от камъни.

През нощта са били регистрирани най-малко 75 вулканични земетресения. Огромен облак от бяла и сива пепел се издига на височина от 15 километра.

Още снимки вижте тук >>

Властите предупреждават, че все още е възможно "опасно експлозивно изригване" през следващите часове или дни. Това може да наложи да бъдат евакуирани най-малко 200 000 местни жители.

Международното летище на филипинската столица бе затворено заради пепелта. Над 100 вътрешни и международни полети бяха анулирани, а на място настъпи абсолютен хаос.

Днес полетите бяха възобновени частично, съобщи управата на летището, цитирана от Ройтерс.

Таал е вторият най-активен вулкан във Филипините. Той е изригвал 33 пъти от 1572 г., по данни на Филипинския институт за вулканология и сеизмология.

Последното голямо изригване на Таал е било през октомври 1977 г., а най-смъртоносното - през 1911 г., когато загиват над 1300 души.

Снимка: БТА/AP

Снимка: БТА/AP

Снимка: БТА/AP

Снимка: БТА/AP