Продължава изригването на вулкана Таал във Филипините. Днес кратерът избълва нова струя от лава на височина 800 метра. В миналото изригванията на Таал са отнели живота на близо 6000 души. В третия ден от изригванията първоначалната паника у местните отстъпи място на любопитството. На актуалните снимки, направени на място в провинцията Батангас, се вижда как хората се разхождат сред гързтия пушек, а туристите снимат зрелищните гледки с дронове и телефони от брега. 

Вулканът, който се намира на остров насред езеро в провинция Батангас, южно от столицата Манила, е обгърнат от облак от вулканична пепел, прорязван на моменти от светкавици.

Таал се събуди в неделя, като тогава изхвърли стълб от лава и пепел на височина 15 километра в небето. Облаци вулканична пепел достигнаха Манила, намираща се на около 65 километра на север.

Основното летище на Филипините беше затворено в неделя и за няколко часа вчера, докато облаците вулканична пепел се разсеят. След това бе отворено и затворено отново, заради продължаващите изригвания. 

Заради изригването на Таал бяха евакуирани над 30 400 души в провинциите Батангас и Кавите. Много училища и правителствени учреждения, включително в Манила, са затворени заради рисковете за здравето от вулканичната пепел. Последното катастрофално изригване на Таал беше през 1965 г., когато загинаха стотици хора.

Таал е комплексен вулкан, намиращ се на най-големия остров във Филипините, Лусон, на около 50 km южно от столицата на страната, град Манила. Това е вторият по активност вулкан във Филипините с известни общо 33 изригвания от 1572 година.

Вулканът Таал е формиран от огромни изригвания, датирани отпреди между 500 и 100 хиляди години.

Кратерът на Таал с размери около 25-30 km е частично изпълнен от сладководното езеро Таал. За водата му е характерно високото съдържание на сяра, което се дължи на останалата действаща част от вулкана Таал, която е образувала в средата на езерото Таал малък остров, известен като Вулканичния остров с диаметър около 5 km и площ около 23 km2.

Основният кратер на този по-малък, действащ вулкан е образуван при изригването му през 1911 година. Този кратер е с диаметър 2 km и в него също се е образувало езеро. Това кратерно езеро е най-голямото езеро в света, което се намира на Вулканичния остров, който се намира в езеро Таал на о. Лусон.

В допълнение, в това езеро също има малко островче, наречено Vulcan Point („точката на вулкана“).

Активната част на вулкана Таал е регистрирала няколко сериозни изригвания в миналото, довели до множество човешки жертви на острова и на населените области около езерото Таал, наброяващи по оценки между пет и шест хиляди души. Заради близостта на околните населени места и историята на изригванията си, вулканът е определен като един от групата от 17 вулкана по цял свят, известни като Decade Volcanos, които са обект на детайлни изследвания, с цел предотвратяване на бъдещи природни бедствия.

Всички филипински вулкани, включително и Таал, са част от Тихоокеанския огнен пръстен.