Точно преди една година, на 30 август 2022 г., си отиде Михаил Горбачов, първият и последният президент на СССР (1990-1991), носител на Нобелова награда за мир.

Горбачов бе погребан редом до съпругата си Раиса. Година след това на гроба има общ надгробен камък на двамата в Новодевическото гробище в Москва.

"Това беше решението на семейството, на наследниците. Докато Раиса Максимовна беше жива, те винаги бяха заедно и, според мен, решението е абсолютно очевидно", каза Павел Палажченко, ръководител на пресслужбата на Фондация Горбачов, цитиран от РИА Новости.

Според представител на фондацията не се предвижда издигането на допълнителен паметник. Сега има скулптура на скърбящо момиче, монтирана на гроба на Раиса Горбачова по времето, когато съпругът й беше жив.

Днес московчани полагат цветя на гроба.

Михаил Горбачов се свързва преди всичко с периода на перестройката. Последният лидер на Съветския съюз остави дълбока следа в историята, слагайки край на Студената война и подпомагайки падането на Желязната завеса. Само за 7 години на власт той успява да промени хода на историята не само за руснаците, но и за целия свят. 

За първи път той обявява необходимостта от преустройство на СССР през 1985 г. на среща с активистите на Ленинградския градски комитет на партията.

"Явно, другари, всички трябва да се реорганизираме. Всичко", казва той тогава.

След това през 1987 г. на пленума на ЦК на КПСС той стартира политика на демокрация и публичност, която доведе до пазарна икономика в страната, избори и разпадане на СССР.

Горбачов получава Нобелова награда за приноса си към мирния процес в отношенията между Съветския съюз и западните страни. Наградата му е връчена през 1990 г. във Вашингтон.

Той е бил шокиран и объркан от конфликта в Украйна през месеците преди смъртта си и през последните години е бил психически смазан от влошаващите се връзки на Москва с Киев, коментира миналата година неговият преводач Павел Плаженко. Той е експерт по разоръжаването, който играе ролята на стенограф и преводач през последния период на Студената война. Семейството на Горбачов е свързано с Украйна. Бащата на съпругата на бившия съветски лидер Раиса е украинец.

"Разбира се, в сърцето му за него и за него и за повечето хора от неговото политическо поколение присъства своеобразна мисловна карта на един вид въображаема страна, която включва по-голямата част от бившия Съветски съюз, но Горбачов не би водил война, за да възстанови вече несъществуващата държава, която той ръководеше в периода 1985-1991 г.", смята той. "Разбира се, не мога да си го представя да каже "това е и аз ще направя всичко, за да го наложа. Не."

За разлика от Борис Елцин, Горбачов не бе изпратен с държавно погребение с фанфари и помпозност. Кремъл изчака няколко часа след смъртта му, преди да излезе с изявление от Путин, в което поднасе съболезнования на семейството на Горбачов, придружени от силно двусмислен комплимент - че Горбачов е "политик и държавник, който е оказал огромно влияние върху хода на световната история" - без да изясни дали това е било добро, или лошо.

За Путин разпадането на СССР и падането на Берлинската стена са унизителни. Като млад офицер от КГБ в комунистическа Източна Германия той е пряк свидетел на зараждащите се и набрали скорост промени в страните от Варшавския договор. В последните дни на комунизма при обсадата на сградата на разузнаването Щази в Дрезден група демонстранти се насочват към сградата на КГБ там. Тогава той е този, който предупреждава протестиращите да се махнат, защото са обградили съветско заведение. Когато е потърсил подкрепа от началниците си, те му казват, че нищо не могат да направят, защото "Москва мълчи".