Хиляди се стекоха да почетат за последен път първия и единствен президент на СССР Михаил Горбачов.

На траурната церемония не присъства Владимир Путин, но пък отидоха много други известни политици, общественици, артисти.

Траурната церемония  започна тази сутрин в Колонната зала на Дома на Съюзите в близост до Кремъл, предаде ТАСС.

Хората се редяха на опашка, за да отдадат последна почит пред ковчега на Горбачов.

Снимка: AP/БТА

Колонната зала на Дома на съюзите е емблематично имение близо до Кремъл, което служи като място за държавни погребения от съветско време.

Церемонията за поклонението да продължи около два часа и да приключи към обяд. Достъпът до залата беше свободен, отбеляза ТАСС.

Снимка: AP/БТА

След това тленните останки на Горбачов бяха положени в столично гробище "Новодевиче" редом с гроба на съпругата му Раиса, добавя БТА.

Унгарският премиер Виктор Орбан също се включи в поклонението, предаде Франс прес.

Снимка: AP/БТА

Той се поклони пред ковчега на Горбачов.

Агенцията припомни предварителното съобщение на Кремъл, че руският президент Владимир Путин няма да присъства на траурната церемония в Дома на Съюзите поради заетост.

Снимка: AP/БТА

Освен Орбан, на траурната церемония присъстваха още посланиците на Франция, Албания, САЩ, Германия и др. Путин изпрати венец. Ердоган е разговарял с Путин по телефона и е изказал съболезнования, съобщава още ТАСС. 

Сравнително по-скромната погребална церемония отразява сложното отношение на Кремъл към наследството на Горбачов, който е почитан на Запад заради прекратяването на Студената война, но е презиран от мнозина в родината си заради разпадането на Съветския съюз и последвалия икономически крах, принудил милиони хора да живеят в бедност, отбелязва Асошиейтед прес.

Вижте всички снимки ТУК>>>

В четвъртък Путин се прости отделно с Горбачов, полагайки цветя на ковчега му, а причината за това, както съобщи Кремъл, е бил прекалено натовареният график на руския президент, който ще му попречи да присъства на погребението днес.

Помолен да коментира какво точно ще възпрепятства на Путин да присъства, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в конферентен разговор с репортери, че държавният глава ще има поредица работни срещи, международен телефонен разговор и трябва да се подготви за участието си в деловия форум в руския Далечен изток следващата седмица.