Президентът на Русия Владимир Путин няма да присъства на прощалната церемония на Михаил Горбачов на 3 септември. Вместо това той поднесе лично цветя пред ковчега на Горбачов в Централната клинична болница в Москва.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че "графикът на руския президент няма да позволи да участва" в погребението на починалия във вторник първи и последен президент на СССР. "Ето защо той реши да направи това днес, преди да отлети за Калининград", обясни Песков решението на Путин.

Песков също така заяви, че държавата ще съдейства за организирането на погребението на Горбачов, което ще се състои в Кремъл. Церемонията ще има елементи на държавно погребение и на Михаил Сергеевич ще бъде осигурен "почетен караул".

Освен това Песков заяви, че Русия се опасява от провокации от страна на Украйна срещу мисията на МААЕ. Москва очаква мисията и е заинтересована от нейното пристигане в АЕЦ и е готова да взаимодейства с нея. Ситуацията със санкциите, които пречат на "Газпром" да доставя изцяло газ за Европа, е кризисна. Няма много фирми в света, освен Siemens, които да могат да обслужват високотехнологичното оборудване на "Северен поток". Сложността на оборудването на "Северен поток" и правните усложнения заради санкциите създават плетеница от проблеми за доставките на руски газ за Европа. "Газпром" желае и е готов да изпълни задълженията си за доставка на газ за Европа, а европейските контрагенти на "Газпром" не проявяват здрав разум по въпроса за доставките на руски газ.

Решението на ЕС да замрази визовото споразумение с Русия е нелепо, лошо за руснаците, но то ще влоши положението и на европейците, каза Песков, цитиран от ТАСС.