Михаил Горбачов, последният съветски лидер, е бил шокиран и объркан от конфликта в Украйна през месеците преди смъртта си и през последните години е бил психически смазан от влошаващите се връзки на Москва с Киев, заяви вчера неговият преводач, цитиран от Ройтерс и БТА.

Павел Палажченко, който е работил с бившия съветски президент в продължение на 37 години и го е придружавал на множество срещи на високо равнище, споделя, че е разговарял по телефона с Горбачов преди няколко седмици и казва, че както той, така и други хора, са били поразени от това, колко травмиран е той от събитията в Украйна. "Не само (специалната военна) операция, която започна на 24 февруари, но цялото развитие на отношенията между Русия и Украйна през последните години, беше наистина тежък удар за него. Това наистина го смаза емоционално и психически", каза Палажченко в интервю за Ройтерс. "В нашите разговори с него за нас беше много очевидно, че той беше шокиран и объркан от случващото се (след като руските войски нахлуха в Украйна през февруари) по най-различни причини. Той вярваше не само в близостта между руския и украинския народ, той вярваше, че тези два народа са преплетени", добави той.

На снимки от 80-те години на миналия век с президента на САЩ Роналд Рейгън гологлавият, мустакат Палажченко винаги е до Горбачов, наведен, за да чуе и преведе всяка дума, отбелязва Ройтерс. Седемдесет и три годишният бивш преводач добре познава мислите на покойния съветски лидер от периода преди неговата смърт, тъй като през последните месеци се срещал с него и поддържал контакти с неговата дъщеря Ирина.

Палажченко каза, че семейството на Горбачов е свързано с Украйна. Бащата на съпругата на бившия съветски лидер Раиса е украинец.

"Разбира се, в сърцето му за него и за него и за повечето хора от неговото политическо поколение присъства своеобразна мисловна карта на един вид въображаема страна, която включва по-голямата част от бившия Съветски съюз", каза Палажченко.

Но Горбачов не би водил война, за да възстанови вече несъществуващата държава, която той ръководеше в периода 1985-1991 г., смята той. "Разбира се, не мога да си го представя да каже "това е и аз ще направя всичко, за да го наложа. Не."

Отношенията на Горбачов с Украйна понякога бяха трудни, отбелязва Ройтерс. Киев му забрани да влиза в страната през 2016 година след като той каза в интервю за британския вестник "Сънди таймс", че би действал по същия начин като Путин за анексирането на Крим през 2014 година. "Винаги подкрепям свободната воля на хората и повечето от тях в Крим искаха отново да станат част от Русия", каза тогава Горбачов, визирайки резултатите от референдума, който Киев и Запада смятат за противозаконен. Някои украинци също така го обвиняват за първоначалните съветски опити за потулване на ядрената авария в Чернобил през 1986 година.

Палажченко каза, че Горбачов смятал, че историята ще го оцени правилно. "Той обичаше да казва, че историята е капризна дама. Мисля, че той вярваше и очакваше, че окончателната оценка за него ще бъде позитивна".