Повечето депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), както и членове на радикална лява партия, бойкотираха днешната реч на украинския президент Володимир Зеленски пред Бундестага, долната камара на германския парламент, предадоха журналисти от Франс прес, на които се позова БТА.

"Отказваме да слушаме оратор, облечен в камуфлаж", обясни в изявление ръководството на АзГ, аргументирайки се, че "Украйна не се нуждае от президент на войната, а от президент на мира".

Радикалното ляво движение "Алианс на Сара Вагенкнехт" (АСВ) каза, че иска да изпрати "знак на солидарност с всички онези украинци, които искат незабавно прекратяване на огъня и решение чрез преговори", заяви представител на политическата формация пред АФП.

В речта си пред Бундестага Зеленски призова никога да не бъде позволено на Русия "да раздели" Украйна, като направи исторически паралел с Берлинската стена.

"Разделена Европа никога не е била мирна. А разделена Германия никога не е била щастлива. Знаете това от собствен опит... ние правим абсолютно всичко, за да предотвратим съществуването на стена между различните части на нашата страна", каза Зеленски.

Защо украинският президент е в Берлин

В германската столица Зеленски участва в конференция за възстановяването на Украйна от разрушенията от водената от Русия война. 

Във форума участва и служебният премиер Димитър Главчев.

По време на срещата Зеленски призова за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Украинският президент заяви, че девет гигавата капацитет за производство на електроенергия са унищожени, като в пиковите периоди през зимата на държава са ѝ нужни 18 гигавата. Енергията продължава да бъде "една от главните цели на Путин", каза Зеленски.

Чуждестранните инвестиции в енергийния сектор също са на дневен ред на конференцията, като според Зеленски те биха били взаимноизгодни. "Украйна има всичките природни основи за модерна енергия, но без вашето финансиране и инвестиции няма да сме способни да я реализираме", каза Зеленски.

"Не става въпрос за грантове, а за инвестиции с висока възвръщаемост за вашите компании, за голям пазар на оборудване, за кредитни програми за институциите ви", които ще създадат десетки хиляди нови работни места, добави украинският президент.

Призивът беше повторен от канцлера на Германия Олаф Шолц, който заяви, че според данни на Световната банка за възстановяването и модернизацията на Украйна ще са нужни инвестиции от около 500 млрд. щатски долара през следващите 10 години.

Зеленски същевременно поднови и призивите си за помощ в отблъскване на руските ракетни нападения.

Канцлерът също призова за допълнителна помощ за противовъздушната отбрана (ПВО) на Украйна. Откакто Русия започна пролетната си офанзива около Харковска област, Зеленски обяви многократно спешната нужда от още седем ракетни системи за ПВО с голям обсег "Пейтриът".