На среща с филипинския президент Фердинанд Маркос-младши днес украинският президент Володимир Зеленски му благодари за подкрепата и за "ясната позиция" по отношение на руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата лидери се срещнаха в президентския дворец в Манила, след като Зеленски в неделя взе необявено участие в ежегодната среща на върха по въпросите на сигурността "Диалог Шангри-Ла" в Сингапур.

На срещата с Маркос Зеленски обяви, че Украйна ще открие посолство във Филипините през тази година.

По време на разговорите Зеленски отправи молба за хуманитарна помощ, най-вече за психическото здраве на украинските военнослужещи в условията на продължаващата война с Русия, предаде филипинската новинарска агенция (ФНА), на която се позова БТА. Украинският президент заяви, че страната му се нуждае от повече психологическа помощ за военнослужещите, които са най-засегнати от кризата, пред която страната им е изправена вече над две години.

От своя страна Маркос-младши каза на украинския си колега, че Филипините могат да им предложат помощ, като изпратят филипински психиатри на място. "Това е нещо, което мисля, че сме в състояние да предложим", каза той.

Филипинският президент подчерта, че "Филипините са добре познати в областта на здравеопазването по отношение на предоставянето на помощ", което е част от ангажимента на страната към ООН за процеса на поддържане на мира.

"Щастлив съм, че можем да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че можем да помогнем най-вече на мирните и невинни граждани, които са въвлечени във войната. Това е нещо, което е съвсем в реда на нещата за Филипините, така че към това бихме могли да се стремим", добави той.

На конференцията в Сингапур Зеленски поиска от участниците подкрепа и присъствие на срещата в Швейцария, планирана за 15-16 юни, на която ще се обсъжда постигането на мир в Украйна.

От своя страна на форума Маркос отправи критика към незаконните и агресивни действия в Южнокитайско море, без да назове обаче Китай по име.

В Сингапур Зеленски каза на пресконференция, че не е успял да се срещне с китайската делегация и че е разочарован, че Пекин няма да участва в срещата в Швейцария.