Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че неговата легитимност е призната и определена от украинския народ, и разкритикува руския си колега Владимир Путин за това, че я оспорва, предаде Ройтерс. Така той отговори на констатацията на руския президент, че е нелегитимен и всъщност страната се управлява по закон в момента от Върховната рада.

"Легитимността на президента Зеленски е призната от народа на Украйна ... Нашият народ е свободен. Легитимността на Путин е призната само от другаря Путин", каза украинският президент на съвместна пресконференция в Париж с френския си колега Еманюел Макрон.

Президентските избори в Украйна трябваше да се произведат тази пролет след изтичането на петгодишния мандат на Зеленски, пише БТА.

След началото на руската инвазия през февруари 2022 г. обаче в Украйна беше въведено военно положение, което забранява произвеждането на избори във военно време. Според украинската конституция президентът ще изпълнява правомощията си до избирането на нов държавен глава.

Путин няколко пъти заяви, че Зеленски е нелегитимен, след като през май петгодишният му мандат изтече.

Западните лидери обаче не поставят под съмнение легитимността на Зеленски, а социолозите казват, че съществува консенсус сред украинците, че той трябва да остане на поста си до края на войната, посочва Ройтерс.