Опозиционният политик и бивш депутат от Държавната дума Дмитрий Гудков съобщи, че заминава от Русия за Украйна, предаде руската служба на Би Би Си, цитирана от БНР.

Гудков е заподозрян по дело за неизвършени плащания по договор за наем в периода 2015-2017 г, заради което беше задържан за 48 часа. Самият той нарича преследването си от страна на руските власти политическo, преди предстоящите избори в страната през септември.

"Близки източници от обкръжението на администрацията на президента ми съобщиха, че, ако не напусна страната, фалшивото наказателно дело е бъде продължено до ареста ми", съобщи политикът.

В интервю за РИА Новости той потвърди, че действително е напуснал Русия и от Киев планира да замине за Варна, където са родителите му.

Грудков със съпругата си Валерия след излизането от ареста

Снимка: Кабинет на Дмитрий Гудков/AP/БТА

Гудков и леля му Ирина Ермилова бяха задържани на 1 юни, като им се вменява причиняване на имуществена вреда - неплащане на дълг по договор за аренда на нежилищно помещение. Московските власти уточниха, че делото засяга фирма на родителите на Гудков, но той отрича да има общо с нея. Бащата на Гудков също е бивш депутат.

Според адвоката на младия политик нанесените щети по делото за неплащане на наема, за които подозират Гудков, надвишава 1 млн. рубли (11 287 евро). Според руското законодателство тази сума е призната за "особено голям размер".