Руски съд постанови днес опозиционерът Андрей Пивоваров да остане задържан в продължение на два месеца, докато очаква заседание по делото, заведено срещу него, съобщиха негови сподвижници в социалните мрежи.

Той ще остане в ареста най-малко до 31 юли, след като в понеделник вечерта беше свален от излитащ от Санкт Петербург до Варшава самолет, за да бъде задържан. Повдигнатото срещу него обвинение е за сътрудничество с "нежелани организации", за което го заплашват до 6 години затвор. 

Опозиционерът беше ръководител на прекратилата дейността си опозиционна организация "Отворена Русия", свързана с живеещия в изгнание петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски. Арестът му се свързва с предстоящите през септември парламентарни избори в Русия, като задържан беше и опозиционният депутат Дмитрий Гудков.

Още вчера Европейският съюз призова Москва незабавно да освободи Андрей Пивоваров и да отмени закона, по който му е повдигнато обвинение. От Брюксел подчертаха, че  продължава тенденцията за стесняване на пространството за гражданското общество, опозицията и критичните гласове. 

Междувременно Горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, одобри законопроекта, забраняващ на организации, определени като "екстремистки", да се явяват на избори. Това открива пътя за изключване на опозицията около Алексей Навални от участие във вота през септември, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съветът на федерацията одобри с 146 гласа "за" законопроекта, приет вече от долната камара. Сега законът трябва да бъде подписан от президента Владимир Путин, за да влезе в сила.

Критици на Кремъл смятат, че текстът е насочен срещу привържениците на излежаващия присъда опозиционер Навални. Прокуратурата поиска правосъдието да квалифицира неговите организации като "екстремистки", по същия начин като крайно националистическите и религиозните формации. Прокуратурата твърди, че движението на Навални се опитва "да дестабилизира социалната ситуация" в Русия под прикритието на либерални лозунги.

Мрежата от офиси на Навални вече беше обявена за "екстремистка" от службата за финансово разузнаване.