Венецуелският президент Николас Мадуро носи отговорност за сериозни нарушения на правата на човека, включително престъпления срещу човечеството, заявиха днес експерти на ООН, цитирани от ДПА и Асошиейтед прес.

В доклад от 411 страници Мисията на ООН за установяване на фактите за Венецуела е събрала доказателства за престъпления, свързани с репресии срещу опозицията, включително систематични и широкоразпространени задържания, отвличания, малтретиране, сексуални посегателства и убийства, извършени в периода от 2014 г. насам.

Налице са "основателни причини" да се смята, че президентът, както и министрите на вътрешните работи и отбраната "са разпореждали или са допринасяли за извършването на престъпления, описани в доклада", пишат експерти на ООН.

Изготвянето на доклада е възложено миналата година от съставения от 47 страни-членки и базиран в Женева Съвет на ООН за правата на човека.

Заключенията на доклада, основани на близо 3000 случая, които са били разследвани от експертите, посочват, че Мадуро и двама от неговите министри са знаели за престъпления извършени от службите за сигурност и разузнаване.

Демокрацията и върховенството на закона понесоха тежък удар във Венецуела през последните години, след като доминираният от опозицията парламент бе разпуснат, а правителството засили правомощията си и оказва силен натиск върху съдебната система, се посочва в доклада.