Един човек е загинал, а четирима са в неизвестност след експлозия в промишлената зона за утилизация на отпадъчни химически материали в западния германски град Леверкузен, предаде Ройтерс.

Взривът изпрати в небето стълбове дим и накара полицията да поиска от жителите на околния район да не напускат домовете си.

Снимка: AP/БТА

Експлозията стана в 9:40 ч. (7:40 ч. по Гринуич) и предизвика пожар в склад за гориво в "Кемпарк" - индустриален парк на химически компании, сред които Байер и Ланксес, каза операторът на обекта "Курента". Пожарът вече е потушен.

Операторът на промишления обект "Кемпарк" каза, че причината за взрива не е ясна. Ръководителят на "Кемпарк" Ларс Фридрих написа в Туитър, че всички са потресени от трагичната смърт на техен колега.

Снимка: AP/БТА

Телевизия "Велт" съобщи, като се позова на градските власти, че един човек е починал при инцидента. Не е ясно дали той е един от четиримата в неизвестност.

Телевизия Ве Де Ер цитира по-рано очевидци, че са чули експлозия и са видели да се издига дим от обект на химическата и фармацевтична компания "Байер".

Включени сирени и съобщения за тревога от германската агенция за гражданска защита, изпращани на приложения на мобилните телефони, предупреждаваха за "изключителна опасност".

Снимка: AP/БТА

Спасителни екипи са оказали помощ на 12 ранени, има двама сериозно пострадали, съобщиха градските власти в Леверкузен.

Органите на реда настояха хората да държат вратите и прозорците си плътно затворени. "Курента" съобщи, че климатичните системи на обекта ще бъдат изключени докато не се установи, че въздухът в околността не съдържа токсични газове.

Няколко магистрали в района са затворени. Районът на промишления обект е изолиран.

Промишлената зона "Кемпарк" се ползва от над 30 компании.

Леверкузен е на по-малко от 50 километра от региона, който миналата седмица беше опустошен от катастрофални наводнения, в които загинаха най-малко 180 души.