Големият руски десантен кораб "Оленегорский горняк" е бил повреден при атака с морски дронове срещу пристанището на Новоросийск тази сутрин. Украинските медии нарекоха това специална операция на СБУ. На многобройни видеозаписи, публикувани в Telegram, се вижда как повреденият боен кораб е влачен на буксир.

"Въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват военноморската база в Новоросийск с два безпилотни плавателни съда през нощта на 4 август, съобщи руското министерство на отбраната.

"В хода на отблъскването на атаката дроновете бяха визуално открити и унищожени с огън от стандартните оръжия на руските кораби, охраняващи външния рейд на военноморската база", заявиха от министерството.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев потвърди информацията за нападението от надводни дронове. По думите на официалния представител няма жертви или щети.

Кметът на Новоросийск Андрей Кравченко заяви, че екипажите на корабите "Оленегорский горняк" и "Суворовец" "мигновено са реагирали на атаката и са помогнали да се избегнат последствията".

По-рано сутринта службите за спешна помощ в града съобщиха за стрелба и експлозии във водите на Новоросийск.

На пристанището в Новоросийск се намира морският терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК). Неговата пресслужба съобщи, че инфраструктурата не е повредена и компанията продължава да доставя петрол на закотвените в терминала танкери в нормален режим. В същото време в пристанището е наложена временна забрана за движение на плавателни съдове.

"Оленегорский горняк" е голям десантен кораб от проект 775, принадлежащ на Северния флот на Русия. Екипажът му се състои от 98 души, включително 17 офицери.

Според открити източници корабът е въоръжен с 2 сдвоени 57-милиметрови артилерийски системи АК-725, 2 пускови установки на РСЗО А-215 "Град-М", 4 пускови установки на преносима ЗРК "Стрела-2".