Хиляди тайландци, облечени в жълто - цвят, свързван с монархията в Тайланд, не се уплашиха от голямата жега и проследиха на живо процесията из улиците в центъра на Банкок, с която бе отдадена почит на новокоронования Маха Ваджиралонгкорн, който приема името Рама Десети, предаде Франс прес.

В процесията участваха няколкостотин души. Самият Рама Десети беше в центъра й, пренасян с позлатен паланкин, носен от мъже. Процесията се спря в няколко храма. Тя започна в ранния следобед местно време, когато температурата все още беше 35 градуса по целзий.

Снимка:БТА

Процесията беше част от тридневните тържества по повод коронясването на Рама Десети.

Подобен спектакъл в Тайланд нямаше от 70 години, тъй като бащата на Рама Десети властва 7 десетилетия.

Снимка:БТА

Припомняме, че Маха Ваджиралонгкорн беше коронясан вчера официално за крал на Тайланд на пищна церемония в Големия дворец в тайландската столица Банкок.

Кралят сам постави на главата си Великата корона на победата - кралска регалия, тежаща над седем килограма, изваяна от злато и инкрустирана със скъпоценни камъни.

Маха Ваджиралонгкорн се възкачи на престола след кончината на баща си крал Пумипон Адулядет през октомври 2016 г. Церемонията по коронацията му обаче бе забавена заради спазването на траур в памет на покойния крал, властвал в Тайланд в продължение на 70 години.

Церемонията, започнала с оръжейни салюти, съчетаваше будистки и хиндуистки ритуали в съответствие с тайлайндските будистки традиции и с вярването, че кралете на Тайланд са превъплъщение на хиндуисткия бог Вишну.

След като беше коронясан, кралят връчи кралски регалии на съпругата си Сутхида Ваджиралонгкорн На Аюдхя, която стана официално кралица. В сряда бе обявено, че Маха се е оженил за Сутхида, но не се уточняваше на коя дата е станало това. Сутхида е била стюардеса в авиокомпанията "Тай еъруейз", преди да бъде назначена за командир на семейната охрана на краля с чин генерал.

Снимка:БТА

Кралица Сутхида, която е на 40 години, е четвъртата съпруга на крал Маха Ваджиралонгкорн. Кралят, който е на 66 години, има петима синове и две дъщери от предишни бракове.

Снимка:БТА

В понеделник кралят ще приветства множеството от балкона на големия дворец в Банкок. Церемониите струват 31 милиона долара.

В навечерието на коронацията кралят помилва 50 000 затворници от цялата страна.

Снимка: БТА