Крайнодесни екстремисти от Германия вероятно са получавали обучение в специален лагер край руския град Санкт Петербург, съобщи днес списание "Фокус", цитирано от ДПА.

Няколко членове на младежкото крило на крайнодясната Националдемократическа партия (НДП) и на малката дясна партия "Третият път" са преминали курс по паравоенно обучение, пише германският седмичник, който се позовава на разузнавателни източници. В публикацията се посочва, че те са били подготвяни за боравене с оръжия и експлозиви и придобиването на умения за близък бой, предаде БТА.

Предполага се, че "Руско имперско движение" (РИМ) разполага с два тренировъчни лагера край Санкт Петербург. През април САЩ включиха РИМ в своя списък на терористични организации с аргумента, че групировката "извършва паравоенно обучение за бели расисти и неонацисти в Европа". Тогава руското външно министерство заяви, че тази мярка не допринася за борбата с тероризма и че Вашингтон не е дал доказателства.

Според публикации в руски медии това движение на крайнодесни православни руснаци също е смятано за екстремистко в Русия, но то не е забранено. По време на протести в страната са забелязвани членове на Имперското движение със жълто-черни отличителни знаци.

Германските разузнавателни служби знаят за базите в Русия за обучение на екстремисти, но по правни причини не могат да разследват на място в Санкт Петербург, отбелязва "Фокус".