Франция ще увеличи броя на войниците в рамките на антитерористичната операция "Сентинел", съобщи френският премиер Габриел Атал, цитиран от Ройтерс и БТА.

Атал заяви, че допълнителни 4000 войници ще бъдат поставени в бойна готовност в рамките на операция "Сентинел" в допълнение на 3000 военни, които вече участват в нея. Те охраняват железопътни гари, религиозни обекти, училища и театри в цялата страна.

Вчера френското правителство увеличи степента на терористична заплаха до най-високата възможна след петъчното терористично нападение в Москва.

Същевременно Берлин обяви, че оценката на заплахата от ислямски тероризъм за Германия остава висока, но не се е променила след нападението в концертната зала в покрайнините на Москва. 

Министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер коментира пред германския ежедневник "Зюддойче Цайтунг", че властите работят по предположението, че зад атаката в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието стои групировката "Ислямска държава - Хорасан", която е разклонение на терористичната мрежа "Ислямска държава".

Германските сили за сигурност разглеждат групировката, която е активна главно на територията на Афганистан, като основна заплаха както за страната, така и за Европа като цяло. Името Хорасан се отнася до историческо-географска централноазиатска област, обхващаща части от Афганистан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Иран.