Президентът, премиерът и външното министерство на Армения приветстваха изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, с което той призна за геноцид избиването на арменци в Османската империя през 1915 година, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Държавният глава Армен Саркисян благодари на Байдън и нарече постъпката му "мъжествена и въодушевяваща". По думите му тя открива нови перспективи в отношенията между Ереван и Вашингтон.

В онлайн обръщение до Белия дом премиерът Никол Пашинян заявява, че признаването на геноцида е въпрос на националната сигурност на Армения, особено след събитията около Нагорни Карабах миналата година. Според него решението на Байдън е сигнал към света, който "потвърждава правата на човека и ценностите в международните отношения"

В изявлението си външното министерство в Ереван пък посочи, че посланието на президента на САЩ "продължава американските традиции в отстояването на истината и справедливостта".

Междувременно в разговор с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган по телефона президентът на Азербайджан Илхам Алиев нарече "историческа грешка" решението на Вашингтон, съобщи пресслужбата на президентството в Баку. По думите на Алиев тази грешка нанася "сериозен удар по зараждащата се в региона тенденция за сътрудничество". Ердоган е благодарил за подкрепата.

Самият той вече отправи обвинения към "трети страни" в намеса в делата на Турция.

"Никой няма полза от факта, че дебатите, които трябва да се водят от историци, се политизират от трети страни и стават инструмент за намеса в нашата страна", се казва в послание на Ердоган до арменския патриарх в Истанбул.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу пък заяви, че "никой не може да дава на Турция уроци за собствената й история".

Външното министерство на Турция обяви, че посланикът на САЩ в Анкара е бил извикан, за да му бъде предявен протест заради изявлението на президента Джо Байдън. В съобщението на ведомството се казва, че турският заместник-министър на външните работи Седат Йонал е уведомил на посланика Дейвид Сатърфийлд, че позицията на Белия дом е лишена от правно основание и че Анкара "я отхвърля, смята я за неприемлива и я осъжда по категоричен начин". Посочва се също, че изявлението на Байдън нанася "рани на двустранните отношения, които трудно ще бъдат заличени".