Тя отблъскваше протестиращите, които се опитваха да се доберат до съпруга й. Тя го държеше по-далече от репортерите по време на пандемията от коронавируса. Тя отново и отново подкрепяше неговите президентски амбиции, освен през 2004 г., когато прибягна до новаторска техника на послания, за да не допусне той да се кандидатира.

Тогава, облечена само по бикини, Джил Байдън се появи с едно голямо "Не", изписано с маркер върху стомаха й, и премина като на парад пред участниците в стратегическа дискусия, на която съветници се опитваха да убедят съпруга й да се изправи срещу президента републиканец Джордж Буш-младши, борещ се за преизбиране.

Да бъде защитник на Джо винаги е било приоритет сред многото роли на Джил Байдън в техния 43-годишен брак, докато неговата кариера напредваше от Сената през няколко президентски кампании до Белия дом като вицепрезидент на президента Барак Обама. Тя е съпруга, майка, баба и преподавател с докторска степен, както и страхотен шегаджия.

Сега, когато съпругът й е на път да стане 46-ия президент на САЩ, Джил Байдън ще стане първа дама и ще наложи свой отпечатък върху един пост, който традиционно се разглежда като модел на американската женственост - независимо дали ще се придържа към традиционни маниери или активно ще търси новаторски, по примера на Елеонор Рузвелт, Хилари Клинтън и Мишел Обама, например.

Тя възнамерява да продължи работата си като университетски преподавател, с което ще стане единствената първа дама, запазила всекидневна работа извън дома. И ако 4 десетилетия в публичното полезрение са някакъв индикатор, тя ще продължи да бъде главен защитник на Байдън.

Снимка: AP/БТА

Тази роля не е напълно непозната територия за Джил Байдън. През цялото време на брака си с Джо Байдън тя е била политическа съпруга. Освен това има наблюдения от птичи поглед върху онова, което една първа дама прави, по време на двата мандата на Обама.

Ще се промени обаче степента на общественото внимание върху нея. Всички погледи сега са насочени към това дали новата администрация на Байдън ще изпълни даденото от Джо и Джил обещание - да поставят под контрол вилнеещата в страната епидемия от коронавируса.

Майра Гатин, професор в университета "Райдър" и авторка на няколко книги за първите дами на САЩ, си спомня какво й е казала Барбара Буш:

"Когато бях втора дама (съпруга на вицепрезидента - б.р.), можех да казвам каквото си искам, и никой не обръщаше голямо внимание. Но в мига, когато станах първа дама, всичко стана ценна новина".

Снимка: Getty Images

Джил Байдън все пак няма да има нужда от дълъг цикъл на обучение, през който повечето нови първи дами се оказваха изправени.

"Тя е отдавна в публичното полезрение, - каза Гатин - и навлиза в ролята си, напълно осъзнавайки какво я очаква."

Коронавирусът вече уби над 260 000 американци и съществено промени голяма част от всекидневието на страната. Семейство Байдън влязоха в ролята на утешители във време на тежки загуби и скръб - нещо, което им е добре познато, особено след като загубиха сина си Бо Байдън, починал от мозъчен тумор през 2015 г.

Джил Байдън влезе в живота на своя съпруг като утеха. Първата му жена и малката им дъщеря загинаха при автомобилна катастрофа през 1972 година. Джил помогна за отглеждането на неговите двама оцелели синове - Бо и Хънтър, след което роди и тяхната първа дъщеря, Ашли, през 1981 година. Тя се отнася към всички тях като към свои деца.

Докато Джо Байдън, бидейки сенатор, пътуваше често от Делауер до Вашингтон, Джил правеше кариера като преподавател, като междувременно завърши и две магистратури, а после и докторат по педагогика от Университета на Делауер през 2007 година.

През цялото това време нейното призвание като негов защитник бе очевидно. Тя беше до него, когато Джо Байдън се оттегли при първата си кандидат-президентска кампания след обвинения в плагиатство. Джил казва, че подражава на стоическия маниер на своята майка, която дори не плакала, когато родителите й починали, смятайки това за проява на сила.

"Рано в живота си реших, че никога няма да позволя емоциите да ме управляват, - пише Джил в мемоарите си, озаглавени "Там, където навлиза светлината".

Снимка: БТА/АП

"Като жена на политик съм разбрала, че моят стоицизъм често ми служи добре, - написа Джил Байдън. - През 1988 г. при първата президентска кампания на Джо, когато шансовете му започнаха да отслабват, имаше хора, които постоянно търсеха пукнатини в нашия екип. Всички ние усещахме, че сме под зорко наблюдение, но аз отказах да покажа слабост."

Така стана и при сегашната кампания в началото на 2020 г., когато няколко жени обвиниха Байдън, че ги е докосвал по неприличен начин. Кандидатът отрече да е действал неприлично, но призна, че социалните норми са се променили и обеща и той да се промени.

Джил Байдън отново го защити.

"Мисля, че не разбирате колко много хора, мъже и жени, се обръщат към Джо, търсейки утеха или съпричастие, - каза тя в интервю по телевизия Ей Би Си. - Но ще кажа и нещо повече: мисля, че той ще трябва по-внимателно да преценява как да реагира, когато хората идват при него. Може би изобщо не трябва да се приближава до тях."

Тя винаги е готова бързо да застане до съпруга си, понякога дори физически. През февруари в Ню Хемпшър мъж се опита да навлезе в отцепената с лента зона близо до Джо Байдън. Джил светкавично изскочи иззад съпруга си и обхвана мъжа с двете си ръце, обърна го обратно и го изблъска навън. Месец по-късно в Лос Анджелис тя по подобен начин възпря един протестиращ, а после и втори, опитващи се да нахлуят на подиума, докато Джо Байдън произнасяше речта си за победата в Супервторника (деня с най-много първични избори в отделни щати - б.р.).

Снимка: Getty Images

Когато първият се приближи, размахвайки някакъв плакат и крещейки, Джил застана между него и съпруга си. После постъпи по същия начин и с втория, като този път блокира нахлуващия с вдигнати ръце. И двамата бяха отстранени, без да влязат в контакт с кандидат-президента. След конфронтацията, продължила около половин минута, Джил се обърна и каза: "Ние сме ОК", и подкани Джо да продължи с речта си.

После семейство Байдън казаха, че може би е време да поискат охрана от Сикрет сървис, и скоро я получиха.

"Безпокоя се за Джил", каза Джо Байдън.

Тя го пазеше и по време на пандемията. На 5 октомври на летище "Ню Касъл" в Делауер тя успя да избута мъжа си от тълпата репортери, докато той говореше край самолета на кампанията си преди отлитане за Маями.