Иранският парламент прие днес законопроект, който се очаква да задължи правителството да увеличи степента на обогатяване на уран в страната. Това съобщи телевизионната и радиокомпания ИРИБ.

За проекта гласуваха 248 от общо 290 депутати. За да влезе в сила законът, той трябва да бъде одобрен от Съвета на пазителите на конституцията.

В неделя парламентът реши да ускори гледането на документа заради извършеното в петък убийство на ядрения физик Мохсен Фахризаде, който ръководеше изследователски център към иранското министерство на отбраната.

Текстът ще задължи правителството да осигури годишно производството поне на 120 килограма уран, обогатен до 20 на сто чистота. Съвместният всеобхватен план за действия по атомната програма на страната - т. нар. ядрена сделка, позволява Иран да обогатява уран до не повече от 3,67 на сто в течение на 15 години. Освен това властите ще бъдат задължени до една година да пуснат в ход по хиляда центрофуги допълнително в ядрените обекти в Натанз и Фордо, допълва ТАСС, цитирана от БТА.

Законът предвижда също незабавно да бъде подновен проектът за реконструкция на ядрения реактор в Арак, съществувал преди подписването на ядрената сделка. В рамките й Техеран пое ангажимент да преустрои реактора с тежка вода в Арак за ядрени изследвания с мирни цели. Иран разруши и ядрото на този реактор.

Иранският президент Хасан Рохани вече обвини Израел за убийството вчера на видния ирански учен Мохсен Фахризаде. Той заяви че това "кърваво престъпление" е дело на "наемническия узурпаторски ционистки режим", както иранските управляващи кръгове наричат Израел.

"Убийството на мъченика Фахризаде показва отчаянието на нашите врагове и дълбочината на тяхната омраза. Неговото мъченичество няма да забави нашите постижения", подчерта президентът.