Ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от европейския дебат за отбраната, заяви френският президент Еманюел Макрон в коментар пред група регионални вестници вчера, с което предизвика критиките на политическите му опоненти преди изборите за Европарламент през юни, предаде Ройтерс.

Напоследък Макрон говори по-често по въпросите на отбраната, като в четвъртък призова за по-силна и по-интегрирана европейска отбрана, докато очертаваше визията си за по-настъпателен Европейски съюз на световната сцена, предупреждавайки, че "Европа може да умре", отбелязва агенцията.

В интервю, подготвено от група от френски регионални вестници от източната част на страната, той заяви, че "надеждната европейска отбрана" трябва да надхвърля защитата, която вече се предлага от НАТО. "Това може да означава разполагането на противоракетни щитове, но трябва да сме сигурни, че те блокират всички ракети и възпират използването на ядрени оръжия", добави той.

Що се отнася до ядрените оръжия, макар че досега доктрината на Франция е била да ги използва, когато са застрашени жизненоважните национални интереси, Макрон заяви, че е готов да придаде по-"европейско измерение" на тези интереси. "Подкрепям започването на този дебат, който следователно трябва да включва противоракетната отбрана, оръжията с голям обсег и ядрени оръжия за тези, които ги притежават или които имат американски ядрени оръжия на своя територия", добави той.

Коментарите му предизвикаха критики от страна на опоненти както от десния, така и от левия политически спектър, отбелязва Ройтерс.

"Макрон се превръща в национална заплаха!", написа крайнодесният европейски депутат Тиери Мариани в "Екс". "Не можем да дочакаме 9 юни, за да му дадем ясен сигнал, че с политиката му е свършено!", добави депутатът, член на партията на Марин льо Пен "Национален сбор".

"Тези коментари са изключително сериозни", заяви европейският депутат Франсоа-Ксавие Белами, който ще води дясната партия "Републиканците" на евроизборите, като изрази мнение, че те засягат "френския суверенитет", допълва БТА.

На другия край на политическия спектър, крайнолевият френски депутат Бастиен Лашо заяви, че "силите за ядрено възпиране не може да бъдат споделяни". "Под прикритието на защитата на европейската територия #Макрон иска да ликвидира стратегическата автономия на Франция", добави той.