Възрастна жена плете пред стара къща. От портата висят дебели вълнени чорапи. Шумен трактор пъпли по неасфалтиран път. Гъски се разхождат по поляната отпред. Укрепена църква се извисява на близкия хълм. Вискри e добре запазено саксонско село в сърцето на Трансилвания.

То се превърна в международна звезда, когато стана ясно, че жителите му имат специален съсед - крал Чарлз III. Той си купува къща тук през 2006-а и оттогава идва всяка година в края на май или началото на юни.

Снимка: БТА

"Тази година беше първото му посещение като крал на Великобритания. Веднага след като беше коронован, той дойде във Вискри", разказват с гордост местните жители.

Снимка: БТА

Туристически гид ме посреща пред синята къща с номер 163. Над вратата зървам герба с трите щраусови пера от времето, когато Чарлз все още беше Уелски принц.

Снимка: БТА

Прекрачваме прага и минаваме покрай грижливо подредени информационни табла, които показват кръвните връзки на Чарлз с кралската фамилия на Румъния. Скриваме се от дъжда в едно от големите помещения, където на видно място е изложена книгата "The Transilvania Florileregium". Тя е направена по специално искане на крал Чарлз.

Снимка: БТА

Корицата на първия том е направена на ръка от кожа от дива коза и е зашита със златна нишка. Страниците са от мраморен прах. В света има само 150 копия, едно струва 15 000 евро. Проектът отнема пет години и е реализиран с участието на 30 ботаници. Книгата включва 124 вида растения от Трансилвания и съдържа информация и рисунка за всяко растение.

Вижте всички снимки ТУК >>

Различни видове растения има и в зеленчуковата градина на Чарлз в задния двор на къщата, където той обича да прекарва най-много време. Там работят и децата от селото. А зеленчуците отнасят вкъщи.

Снимка: БТА

"Преди революцията всяка къща си имала градина. След революцията много хора предпочитат да си купят зеленчуци и плодове от магазина или от пазара. Нашият проект "Малки градинари" има цел - да учи децата как може да се работи в градина, да се живее на село, да бъдем независими и да нямаме нужда от доставчик, който ни кара продукти, как да уважаваме природата", разказват за БТА от Фондацията на крал Чарлз в Румъния.

С любов към природата са и напитките, които се предлагат в кафенето. Соковете са направени с местни плодове, чаят - с ароматни смески от растения от близкия хълм. Запазената марка обаче е кафето от Трансилвания.

Снимка: БТА

"Това всъщност е напитка по стара местна рецепта. Едно време хората, които живеели в къщата, печели хляб в тази стара печка. Когато бил готов, изваждали го и с една дървена лъжица го потупвали, удряли го, за да падне изгорялата коричка, прегорялото брашно. От него правели напитка, нарекли го кафе от Трансилвания. Пиели го на сватби, на празници", разкрива за БТА туристическият гид.

Докато отпивам от напитката със странен вкус, погледът ми се спира на керемида, направена от самия Чарлз през 2015 г. в Апош, малко село до Сибиу.

Тя е част от цяла изложба с керемиди - толкова здрави, че не се чупят от тежестта на снега.

Здрави са и гредите на къщата, въпреки че е строена през 1856 г. Стаите, които се използват от краля за спалня и дневна, изглеждат както от времето на предците, а по стените са запазени снимки на тези, които са живеели и отсядали тук.

Снимка: БТА

"Няма значение какво носи времето, Господ има грижа за всичко", прочитам извезан надпис на едно от пердетата.

"Къщата на Чарлз във Вискри е много скромна. Целта ѝ не е да прави впечатление. Кралят не иска палат, иска нещо простичко, традиционно, обикновено. Иска къщата да бъде място за местните хора, където се пази тяхната култура и място за гостите от чужбина, които искат да научат повече за Румъния", споделят за БТА от Фондацията на Чарлз в Румъния и допълват:

"Идва един човек, който промотира Румъния в цялото ѝ природно и културно многообразие, не само защото е крал, не само защото е Уелски принц. Беше. Идва един човек отвън и показва толкова голяма любов за една страна, която не е неговата родина. Иска да я промотира, иска да спаси природата. И не прави това за пари".