Няколко хиляди души се включиха в шествие в германската столица против ограничителните мерки, наложени заради пандемията. Почти всички бяха без маски и не спазваха дистанция.

Всички снимки вижте тук >>

Шествието премина през центъра на Берлин под мотото "Ден на свободата - край на пандемията". ("Ден на свободата" е името и на един пропаганден филм на режисьорката Лени Рифенщал за конгреса на Националсоциалистическата партия през 1935-а година.) По данни на полицията, в демонстрацията са се включили 15 000 души, настояващи за край на ограничителните мерки. Протестиращите бяха без маски и не спазваха дистанция противно на правилата. По-рано днес от института "Роберт Кох" съобщиха за нови почти 1000 случаи на заразени с коронавирус в Германия.

По информация на вестник "Берлинер Моргенпост", един от организаторите на днешната проява е инициативата "Querdenken 711" ("Инакомислещи 711") от Щутгарт, която заявява, че се ангажира със защитата на основните свободи. Пак според същото издание - в тази инициатива са участвали предимно привърженици на конспиративните теории, десни екстремисти и хора, които отричат съществуването на коронавируса. Различни неонацистки групировки също излязоха с призиви за присъединяване към акцията. Тя бе контролирана от 1100 полицаи, включително с хеликоптери, значителни стълкновения не са регистрирани.

Снимка: БТА/АП

Демонстрацията предизвика недоумение на политическо ниво. Председателката на Социалдемократическата партия Саския Ескен написа в Туитър: "Хиляди ковидиоти празнуват в Берлин като "втора вълна", без дистанция, без маска. Така те не само застрашават нашето здраве - те застрашават нашите успехи срещу пандемията и за съживяване на икономиката, образованието и обществото. Безотговорно!".

Снимка: БТА/АП

Лидерът на ХДС в провинция Бранденбург Ян Редман написа също в Туитър: "Отново 1000 новозаразени, а в Берлин се демонстрира срещу наложените ограничения? Не можем да си позволим такова опасно безумие".

Материалът е публикуван в DW

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП

Снимка: БТА/АП