Президентът на САЩ Джо Байдън проведе днес необичайно дълга среща с папа Франциск във Ватикана. Тя се състоя на фона на избухнали в Щатите дебати заради подкрепата на президента католик за правото на аборт, предаде Ройтерс.

Ватиканът съобщи, че личната среща е продължила час и 15 минути, а после още около 15 минути са минали във фотографиране и размяна на подаръци в присъствието на останалите членове на американската делегация, включително на съпругата на Байдън Джил.

Разговорът с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2017 г. продължи около 30 минути, а с Барак Обама през 2014 г. - около 50 минути, отбелязва Ройтерс. По-късно днес се очаква и Белият дом, и Ватиканът да излязат с официални изявления за срещата.

Кортежът на президента на САЩ пристигна във Ватикана при засилени мерки за сигурност, които дори бяха допълнително затегнати заради подготовката на италианската столица Рим да да бъде домакин на срещата на върха на Г-20 през уикенда. Асошиейтед прес отбелязва, че Байдън и съпругата му Джил са пристигнали във Ватикана с необичайно голям кортеж от над 80 автомобила, а причината за това донякъде бяха и италианските здравни мерки срещу ковид, които ограничават броя на хората, които могат да пътуват едновременно в един и същ автомобил.

Когато американската делегация начело с Байдън и съпругата му пристигна в двора на Апостолическия дворец, тя беше посрещната от почетния строй на швейцарските гвардейци, облечени в традиционните си червено-жълто-сини униформи и държащи алебарди.

Снимка: YouTube скрийншот

От централния балкон на двореца се вееше знамето на САЩ.

"Радвам се да се върна тук", каза Байдън на влизане, докато се поздравяваше с един от посрещналите го представители на Ватикана.

Снимка: AP/БТА

Префектът на папския дом монсеньор Леонардо Сапиенца после въведе делегацията в двореца.

Срещата между първия папа латиноамериканец и втория в историята на САЩ президент католик се проведе на фона на разгорещени дебати в американската Католическа църква, където Байдън е под натиск от консерваторите заради противоречивата си позиция в спора за абортите, отбелязва Ройтерс.

Снимка: AP/БТА

Президентът, който редовно посещава седмичната меса и държи портрет на папата над бюрото си в Овалния кабинет, казва, че той лично е против абортите, но добавя, че като лидер на изборна длъжност не може да налага становището си на другите. Друг въпрос, който го поставя в конфликт с американските епископи, е и този за подкрепата му за хомосексуалните бракове, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимка: AP/БТА

Най-отявлените критици на Байдън в католическата църковна йерархия в САЩ дори твърдят, че трябва да му бъде забранено да взима Светото причастие, а преди срещата му с папата дори изостриха риториката си и някои епископи публикуваха в интернет послания към папата да се противопостави на американския президент по въпроса за абортите.

Според Франциск Църквата трябва да се противопоставя на абортите, но това не трябва да се превръща във всепоглъщаща битка от културни войни, които отвличат вниманието от въпроси като имиграцията и бедността.

От срещата на папата с американския президент няма кадри на живо, тъй като Светият престол в последния момент наложи ограничения върху достъпа на журналистите.