Той определи случилото се и като "унизително отношение" към ръководителите на малките страни и представителите на обществените движения, съобщи БГНЕС.

Бруталната разправа на полицията с мирните демонстранти напомня поведението на нацистките щурмоваци, окупирали Дания през април 1940 г., пише той в статия, излязла в местния печат под заглавието "Истината за случилото се на срещата на върха".

Показателното, което се случи в датската столица, е, че световната общност благодарение на медиите можа да стане свидетел на политическия хаос и на унизителното отношение към държавните и правителствените ръководители, към министрите и хилядите представители на обществени движения, пристигнали на срещата на върха в Копенхаген, изпълнени с илюзии и надежди, отбелязва 83-годишният кубински лидер.

Според него американският президент Барак Обама е произнесъл демагогска и лъжлива реч, изпълнена с двусмислици, в която не е имало никакъв компромис за борбата срещу климатичното затопляне. Намереното споразумение – остро разкритикувано от Куба и Венецуела – по думите на Кастро произтича от недемократична и почти нелегална инициатива.