Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разкритикува изявлението на американския президент Джо Байдън в събота, описващо събитията от 1915 г. като "геноцид", пише турското англоезично издание Daily Sabah.

Забележките на Байдън за събитията от 1915 г. са "неприемливи" и представляват "историческа грешка", каза Алиев.

Алиев и турският му колега Реджеп Ердоган осъдиха хода на Байдън по време на телефонен разговор, се казва в изявление на азербайджанското президентство.

Алиев е заявил, че репликите на американския президент ще "навредят сериозно на сътрудничеството в региона", подчертавайки, че Баку винаги ще застане до Анкара.

Изявлението на Алиев дойде малко след като Байдън нарече събитията от 1915 г. "арменски геноцид", нарушавайки дългогодишната традиция на американските президенти да се въздържат от използването на термина.

"Фалшифицирането на историята, опитите за "пренаписване на историята" и използването ѝ за политически натиск са неприемливи", заяви азербайджанското външно министерство също в изявление в събота.

Турските власти и лидери категорично отхвърлиха твърдението, като външното министерство заяви, че на изявлението на Байдън липсва каквато и да е научна или правна основа и не е подкрепено с доказателства.

Позицията на Турция по отношение на събитията от 1915 г. е, че смъртта на арменците в Източен Анадол е резултат на това, че някои от тях са застанали на страната на нахлуващите руснаци и са въстанали срещу османските сили. Последвалото преместване на арменците е довело до множество жертви.

Турция възразява срещу представянето на тези инциденти като "геноцид", описвайки ги като трагедия, при която и двете страни са претърпели жертви.

Анкара многократно предлага създаването на съвместна комисия от историци от Турция и Армения, както и от международни експерти, които да разрешат проблема