Изключително напрегнат и с остър тон по някои въпроси от двустранен характер е бил състоялият се вчера телефонен разговор между американския президент Джо Байдън и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

В коментар на СиЕнЕнТюрк, озаглавен "Детайли от един напрегнат разговор", се посочва, че двамата президенти са засегнали много въпроси, засягащи взаимните интереси на страните.

Втвърдяване в тона на разговора е предизвикала темата за събитията от 1915 г., които Байдън възнамерявал да признае за "арменски геноцид".

По този въпрос Ердоган реагирал остро на Джо Байдън и посочил, че една такава трактовка ще навреди изключително дълбоко на отношенията между Турция и САЩ и че представлява "червена линия" за Турция. СиЕнЕнТюрк подчертава, че разговорът между двамата президенти, който е първият след избирането на Байдън, е бил неочакван и изненадващ.

Какво ще направи Анкара, ако Джо Байдън в изявлението, което се очаква да направи, каже, че САЩ признават събитията от 1915 г. за "геноцид над арменците в Османската империя"?

В навечерието на всеки 24 април се засилва натискът на арменската диаспора в САЩ и по света, както и на международната общност, събитията от 1915 г. да бъдат признати за "геноцид". Въпреки това предишните американски президенти (Роналд Рейгън, Барак Обама, Доналд Тръмп), в знак на лоялност към съюзника си в НАТО и въпреки решението на американския Конгрес, избягваха да използват думата "геноцид", наричайки събитията от 1915 г. "голямата трагедия", "голямото нещастие". Интересен е фактът, че и Джо Байдън, когато бе вицепремиер на Обама, не използваше думата "геноцид". Ако сега изпълни заканата, отправена по телефона към Ердоган, Байдън ще бъде първият американски президент, който се ангажира официално и публично с това определение.

А какво ще направи Анкара, ако САЩ признаят "арменски геноцид"?

От разговори с отговорни представители на администрацията на Ердоган се налага изводът, че Анкара първо ще изчака да чуе какво ще каже американският президент Джо Байдън.

Ако се стигне до подобно признаване, това ще бъде определено като политически акт без юридическа и обвързваща стойност за Турция. Не се очаква да има икономически последици за турската страна.

Юристи коментират, че дори ако Джо Байдън и респективно САЩ признаят арменския геноцид, и на тази основа се заведат дела в съдилищата, няма шанс за юридическото им признаване. В същото време правните експерти посочват, че времето ще покаже какво може да се случи.

Междувременно от Дирекцията по комуникациите към президентството съобщиха, че по време на телефонния разговор Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган са се договорили да разговарят по време на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 14 юни т.г. в Брюксел.