Това каза в Копенхаген австралийският премиер Кевин Ръд, предаде ДПА, на която се позова БТА. По думите му в преговорите има лавина от процедурни намеси, очевидно с едничката цел да попречат на конференцията да сведе до минимум въпросите, по които има разногласия.

Дания, която е домакин на конференцията по проблемите на климата на ООН, "не се е отказала от споразумение" и планира "да се бори с всички сили, за да изведе (преговорите - бел. ред.) от задънената улица", каза член на датската делегация.

Обещанията на индустриалните страни на конференцията на ООН за климатичните промени не са достатъчни, а предложението на САЩ - недостатъчно амбициозно, заяви германският канцлер Ангела Меркел. В реч в парламента преди да отпътува за датската столица тя каза, че новините от Копенхаген до този момент не са добри и предупреди, че би било много опасно, ако няма споразумение.

ЕС обеща да намали парниковите си емисии с 20 процента, които може да увеличи до 30, ако другите страни също обещаят значително намаляване.

Индустриалните страни са подложени на натиск да направят още по-големи съкращения, а развиващи се страни като Китай и Индия трябва да контролират увеличаването на емисиите като част от усилията за постигането на международно споразумение.
Китай е обявил пред участниците на срещата на върха за климата в Копенхаген, че не вижда възможност тази седмица да бъде постигнато оперативно споразумение.
Индия не може да приеме споразумение по климатичното затопляне, което би възпрепятствало милиони хора да излязат от бедността, заяви индийският премиер Манмохан Сингх. Индия обяви няколко дни преди началото на конференцията, че целта й е да намали изхвърляния въглероден диоксид с 20 до 25 на сто до 2020 година спрямо равнището им през 2005 година. Страната, която е един от най-големите замърсители в света, обаче отхвърля категорично какъвто и да е задължителен ангажимент за намаляване на емисиите.