Хора в една трета от държавите по света са ограничавани в желанието си да практикуват своята религия. Това показват резултатите от изследване върху ограниченията срещу религиите по света на центъра "Пю", цитирани от Асошиейтед прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Около 70 процента от населението по света живее в такива държави, тъй като някои от тях са особено многолюдни. От 25-те най-многолюдни държави по света хората в Иран, Египет, Индонезия, Пакистан и Индия живеят при най-големи ограничения върху религиозните свободи, както от страна на държавата, така от страна на отделни хора или групи, които извършват враждебни актове, породени от религиозна нетърпимост. Това са двата основни критерия, върху които е изградено проучването.

Там, където нетърпимостта и по двата показателя е на високо ниво, положението е най-сложно, отбелязва Брайън Грим, изследовател от форума за религия и обществен живот към центъра "Пю".

Саудитска Арабия е единствената държава, която присъства в групата с много големи ограничения и по двата критерия. В Бразилия, Япония, САЩ, Италия, Южна Африка и Великобритания хората се радват на най-малко ограничения и по двата параграфа.

Над 30 държави имат високо ниво на ограничения на религиозните свободи, обусловени както от държавната политика, така и от социалните нагласи и изблиците на насилие.

В значителна част от държавите има високо или много високо ниво на държавните ограничения срещу религията - 20 процента. В тях живее 57 процента от населението на света. Сред тях са Саудитска Арабия, Иран и бивши комунистически държави, като Русия, Беларус и България, където държавният атеизъм бе заменен с покровителстване на една религия, ползваща се със специални протекции и привилегии.

Държавите с най-висок индекс на държавни ограничения са: Саудитска Арабия, Иран, Узбекистан, Китай, Египет, Мианма, Малдивските острови, Еритрея, Малайзия и Бруней. Тези с най-висок социален индекс са: Ирак, Индия, Пакистан, Афганистан, Индонезия, Бангладеш, Сомалия, Израел, Шри Ланка, Судан и Саудитска Арабия.