Българската държава покровителствала една религия

В Индонезия мюсюлмански групи горят джамия на сектата Ахмадия, в Сингапур правителството отказва да признае свидетелите на Йехова, в Белгия само през 2007 г. са регистрирани 68 престъпления, предизвикани от религиозна омраза.

Обратно в новината

Коментари - Българската държава покровителствала една религия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Пловдив всичките цигани се имат за Турци. Нямам нищо против , но те са си индийци и въобще си нямат понятие от релгията, защото пиянстват и всичките проститутки са циганки и не мога да разбера защо се турчеят

в българия религията се казва дс...останалите са неверници и прошляци.

ПОКРАЙ ИСЛЯМА , Р.ТУРЦИЯ И БИВШЕТО БКП ТУРЦИЗИРАХА ТАТАРИТЕ В ЛУДОГОРИЕТО. СЕГА ТУРЦИЗИРАТ И БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИТЕ В ТОЗИ КРАЙ. В СЕЛАТА СЕ ИЗГРАЖДАТ УЧИЛИЩА ЗА ИЗУЧАВАНЕ НА ТУРСКИ ЕЗИК, ВЪПРЕКИ ,ЧЕ КОРАНА Е НА АРАБСКИ. ЗАЩО СПЯТ СЪОТВЕТНИТЕ ОРГАНИ?!?!?!

Държавата има само една функция по отношение на религиите - да не допуска техните последователи да се избиват помежду си.

от 1990 г. насам българското православие е в криза . вината е на политиците , които ползвайки покварени църковни служители вкараха политиката в църквата . които и сега забравят , че църковни проблеми се решават по канони , а не в съда . църквата не може да стои встрани от обществото , но не може депутат-свещеник да анатемосва политическия си опонент . вярата е състояние на чистотна духа . в политиката обикновено те оклепват .

Аз пък искам новини на атеистки език.

При цялото ми уважение към изповядващите православието искам да кажа, че не им е ясна цялата истина. Някои дори се увличат да казват, че Църквата била преди държавата ни. Може да ви прозвучи абсурдно, но българската държава е съществувала много преди 681 година и българският народ е изповядвал по-дълго време предишната си религия, отколкото сегашната. Нещо повече - пренесъл я е през 1000 години православие. Целият ни празничен народен календар е (т.нар.) езически. Това, че българите са противостояли на турците, запазвайки религията си, не значи, че тази религия ги е спасила. Напротив - това им е донесло второ подтисничество - това на гръцкото духовенство. Православието ни е било насила натрапено от гърците с една цел - да ни претопят или унищожат. Това, че не са успели, се дължи на приемането на славянския език за църковен и изгонването на гръцките свещеници от България още от княз Борис - за първите две български държави - и на нечуваната воля на обикновените българи да не изменят на своя род - за двете робства. Който си мисли, че благодарение на православието сме останали българи, нека каже какво е станало с българите във Влашко, където гръцките князе постигнаха повече от турските султани, и то с помощта на православната религия. Комунистите имат голяма вина за обърканите ни представи за нещата, защото макар че отхвърлиха всички религии (за да заемат мястото им), все пак ни внушиха, че православието е главната ни идентичност, наред със славянската ни същност, защото това са нещата, които ни свързват с Русия. Тази доктрина дори не е тяхна, а на императрица Екатерина.

Знам, че на някои мечтата им е България да покровителства не православието, а исляма, ама няма да стане!!!

В България много умело се жонглира с исляма и прокарването на протурските интереси. Тихомълком различни региони се турцизират, а като се срещне съпротива се обръща на религиозна нетърпимост. Това е част от тактиката на великия Доган.

Plius tova Viki ricarite templieri sa imali za cel izbivaneto ne samo na miusulmani te no i vsichki inoverci - iztochno pravoslvani, evrei, cigani etc i stova sa postavili parvia model na fashizma. Koito ne viarva da si napravi spravka

В новините съобщиха, че Анадолската държавна агенция, представете си, била изключително загрижена във връзка с възможността за референдум за новините на турски език по БНТ! Не че това е най-важната тема в момента, но защо няма ответ от Външното ни министерство, па бил той и въпросителен - като има n-брой българи в Турция, има ли и НОВИНИ НА БЪЛГАРСКИ там?!?! И нашето министрество не е ли ЗАГРИЖЕНО по този въпрос? Докога резняците ще разговарят с РБ ултимативно????

Щом изследването е на американска агенция, то е ясно. И целта е комай да се оплюе Русия и други държави, които не желаят да са американски гъзолизци. Позната работа.

Хайде вместо празни приказки дайте информация, колко църкви и колко джамии има в България и съотношението на християни и мюсулмани? Джамиите май са в пъти повече!Колкото повече отстъпки се правят, толкова по-нагли искания има.Отдавна вече не става дума за човешки права, а за експанзия. Следващите стъпки са автономия, независимост и територия!!!

Църквата ни като институция съществува отпреди да съществува държавата ни през едни известни пет века. И тази държава и този народ ги има благодарение на тази Църква.

А какви точно са критериите, по които определят по какво биват ограничавани, хората различна от официалната религия да я изповядват?

Всеки има право да изповядва религията,която смята за своя,където и да се намира по света,стига тази религия да не се натрапва на другите,да не бъдат въвличани те в нея,против волята си.Живеем в 21-ви век и е време старите предразсъдъци да се изкоренят,защото хората са свободни да направят своя избор и той не бива да зависи от никого.

Религията е заблуда за простите и бедните духом и телом. Когато един човек няма силен характер, воля и собствена ценностна система той заема такава от някой, който му я дава наготово. Така заработва класическото взаимодействие подчинен - господар, твърде удобно и за двете страни.

БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ ТОЛЕРИРА БПЦ!!!

Изброените държави с най-висок индекс на ограничение са все мюсюлмански! Така че да не се обаждат ама въобще!

Естествената ни религия е православието. Скандално е, че в телевизионните новини пускат репоргтажи за сбирщините на новоизлюпени масонски ложи, управлявани от съмнителни бизнесмени, които се кичат с абсурдни титли. Рицарите тамплиери са били РИЦАРИ, при това - КАТОЛИЧЕСКИ. А нашите крадци какви са точно? Май те са направили това проучване.

Едно е изповядваш някаква религия, а съвсем друго е ДА НАТРАПВАШ религиозни символи и ЧУЖДИ ЕЗИЦИ на страната, която те е приютила...

С какво нашата държава ограничава хората, кото не принадлежат към източно-православнат секта? Ами създава им пречки да провеждат прим. религиозни събрания. Става въпрос не само за евангелисти, но и за хпедставители на източни и др. учения. С покровителството на властта се провеждат кампании по оклеветяване в медиите. Правят проблеми по регистрацията на вероизповедания? В 99 % единствената причина е, че тези хора не принадлежат към православната секта. Православиет е чужда религия, насилствено вкарана в България. Православието е унищожило истинската вяра на българите и онзи дух на велик народ, който прадедите ни са имали преди покръстването.

Не знам какви са тези експерти. В България никой не пречи на мюсюлманите да изповядват религията си. Навсякъде в смесените райони има нови минарета, синагогата в София е най- голямата в Европа. ..Може би имат предвид Свидетели на Йехова. Ама преброиха ли колко са те в България, че да искат покровителство от държавата. Дали има хиляда човека....Защо не идат в Гърция и да видят какво значи държавата да покровителства една религия..как може да ни сравняват с Беларус ..Писна ми от псевдоексперти...

Triabva da se spazva,i tova e pravilno.V musulmanska strana ne e prieto da deklarirash,che si razlichen.V hristianskite strani tarpimostta e ogromna i tova rodi skinarite.Darjavite triabva da sa adekvatni_tarpimost samo na baza na reciprositet.

В БЪЛГАРИЯ НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ РЕЛИГИОЗНИТЕ СВОБОДИ. В ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ ДЖАМИИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ЦЪРКВИТЕ И ПРОДЪРЖАВАТ ДА СЕ СТРОЯТ. В ПРОЦЕНТНО СЪОТНОШЕНИЕ -ХРАМ/ВЯРВАЩИ, МЮСУЛМАНСКАТА РЕЛИГИЯ Е В ПЪТИ ПО ДОБРЕ.

С какво ме превъзхождат мюсюлмани и християни, че новините са били само на мюсюлмански и християнски език? Искам новини на будистки.

Това е вярно, но не виждам нищо лошо. Аз лични не съм вярващ, но православието е традиционна религия за българския народ и е нормално да е покровителствана. Но пък свободата за другите вероизповедания е доста голяма. даже бих казал, че режимът за регистрация а вероизповедание е прекалено либерален.

Дали сме православни или не ,няма значение-вярваме в Бог и трябва да имаме търпимост един към друг!Библията призовава към мир,не към омраза между вярващите!Това е планът на Господ-мир между народите!Не не праскане в гърдите -ний сме православни пък вий сте ...незнам кви си...

и нека да се отбележи че държавите с най-мнофго ограничения са основно мюсюлмански....

дали от този център ПЮ са стъпвали в България, за да преброят джамиите и минаретата към тях, а и да видят и преброят църквите. Да направят една проста сметка за съотношение църква/население и джамия/население на страната ни.

ама чакайте малко...тука пак се бърка религия с националност, ако тази статия е по повод новините в БГ пак! Турчин не значи мюсюлманин. Тук не става дума за религия, а език! Ние даже сме доста толерантни в това отмношение. В Норвегия например джамий почти няма/В Берген специално, няма и една. /....тук е пълно. Синегоги има също. Протестантски църкви даже. Но когато един език и националност се налага върху друг народ, то на това му се вика потурчване в нашия случай и няма нищо общо с религията. В Албания като са мюсюлмани, да не би да са Турци, а? Ами Иран, Сирия, Кососво? Всичките ли са турци като са мюсюлмани? Стига сте мешали понятията и престанете с тия тъпи статий вече!

estestveno, che ste pokrovitelstva edna religija i to tova e pravoslavieto! vsichki drugi da si izpovjadvat tjahnata kadeto si iskat, no ne i tuk. osobeno mohamedanite njamat takova pravo, sled kato sa se opitvali 500 godini da ni nalozhat tjahnata maloumna i agresivna religija, da badat vaobste zachitani v BG.

Да му се невиди и загубената статия! Не успях да видя името България в нея!?! Как се връзва със заглавието?От друга страна ие в България какво, да си вирнем г.за пред всякакви малоумници и сектанти ли? Абсолютно недопустимо!

Стига с тези чуждестрани експерти. Ние живеем в стана, освободена от турските окупатори, от едва 100 години. Гяурите помнят добре добротите на тези азиатски нашественици. Православната църква има огромна заслуга, че имаме днес език и вяра.

предлагам да порицаем Саудитска Арабия и Иран задето не са построили 1000 църкви в последните 20 години, да ги задължим да ги построят с държавни средства и да ревем, че са нетолерантни!

E I ??? kakvo predlagate da pusneme sektite li ???

Православието е спасило България във векове на геноцид от друга религия.

Добре де, аз не мога да разбера с какво нашата държава ограничава хората, които не са източно-православни. Могат да ходят на църква никой не ги сприа, децата им ходят в държавните училища, ако искат да учат религия могат да ходят на неделно в църквите си. Просто не разбирам какъв точно проблем имат да изповядват религията си.

В България така трябва. Ние сме православни, а на други!

Заглавието на статията не е ли малко подвеждащо? В статията не става никъде дума за България... Ако се визира малкия текст под снимката... Редактора, моля свърши си работата.

До кога гнусните американци ще серат, а ние трябва да им бършем лайната и да козируваме! Янки вън!!!!!!!!!!!!!

баси и дир-ника е станал този сайт! само новини с протурска ориентация, изключение - новини за курви и педерасти...