Съобщението вероятно ще засили напрежението между Техеран и западните страни.

Иранската телевизия "Ал Алам" посочва, че ракетата "Седжил-2" е с по-голям обсег от ракетата "Шабаб", която в миналото според иранските власти е достигала цели на разстояние от 2000 км. Това може да постави Израел и американските бази в Персийския залив в обсега на ракетата.

Ракетното изпитание съвпада с нарастващото напрежение заради ядрената програма на Иран, която Западът се опасява, че е насочена към създаването на атомно оръжие. Иран отхвърля тези обвинения.

Нито Израел, нито САЩ отхвърлят военните действия, ако дипломатическите усилия не успеят да разрешат този спор. Иран обеща да отмъсти на всяко едно нападение.

Извършеното от Иран изпитание на ракета със среден обсег подкопава твърдението на Ислямската република, че има мирни намерения и увеличава решителността на света срещу ядрените цели на Техеран, съобщи Белият дом.

"В момент, когато международната общност предложи на Иран възможности да започне да изгражда доверие, ракетните изпитания на страната само подкопават твърденията й, че има мирни намерения", заяви говорителят на Националния съвет за сигурност Майк Хамър.

Германското правителство заяви, че тестването на ракета със среден обсег от Иран е „обезпокоително“ и не съдейства много за възстановяването на доверието на международната общност във връзка с ядрената програма на страната. „Новините от Иран са обезпокоителни“, заяви говорител на германското външно министерство. „Това не е стъпка, която ще възстанови доверието“, добави той.

По-рано и френското външно министерство разкритикува извършения тест от Ислямската република, определяйки го като "много лош сигнал" към света. "Такова изпитание може само да засили притесненията на международната общност, след като Иран паралелно разработва своя ядрена програма, без конкретна гражданска цел", заяви говорител на френското външно министерство.