Клоните на дърветата в северния кенийски град Лодуар са оголени, без листа и поддават под тежестта на огромни ята млади скакалци, съобщи Ройтерс.

Скакалците превзеха Източна Африка и крайбрежието на Червено море в края на 2019 година, подпомагани от нетипичното време за сезоните в тази част на света и климатичните промени. Ята скакалци преминаха западно от Йемен и тази година достигнаха до Кения, Сомалия и Етиопия.

Ново поколение се е появило в Туркана, най-бедния кенийски район. Младите скакалци изяждат всичко, попаднало пред очите им и когато укрепнат, ще са способни да изминават разстояние от 130 километра на ден.

"Скакалците дестабилизират една вече установено лоша ситуация", казва Даниел Кирура, председател на представителството на Организацията по прехраната и земеделието на ООН в Туркана.

Кирура се опасява, че ятата скакалци ще се разпространят бързо и затова екипи работят неуморно, за да обработят терените с инсектициди, преди новото поколение на насекомите да е укрепнало и да започне да лети.

Туркана е обширен сух район в Северозападна Кения, който граничи с Уганда, Южен Судан и Етиопия. Жителите му се оплакват, че насекомите унищожават обработваемите земи и пасищата.

"Тези неща, които скачат нагоре-надолу дойдоха преди два дни и изядоха всички дървета", казва местният жител Майкъл. "Унищожиха дори тревата за пашата на козите".

Местните бият барабани в опит да уплашат и прогонят скакалците. "Унищожиха ни царевицата и дървото асимина. И понеже звукът не им харесва, бием барабаните, за да ги гоним", каза друг местен жител, Кристофър Лотит.