Американка откри кафяв диамант в пръстта в щатския парк "Крейтър оф Даймъндс" в Арканзас, САЩ, съобщи ЮПИ.

Беатрис Уоткинс, на 56 години от гр.Мена в Арканзас, била в парка с дъщерята и внучките си. Паркът в Мърфрийсбъро е единственият в света, в който посетителите са свободни да търсят сами скъпоценни камъни. Той е разположен в естествения кратер на загаснал вулкан и е находище на скъпоценни камъни и минерали.

"Видях, че нещо блести, но нямах представа, че е диамант", казва Уоткинс. "Дъщеря ми потърси в Гугъл камъни, които изглеждат по подобен начин и си помислихме, че може би съм попаднала на пирит. Прибрах си го в чантата и продължихме да ровим в земята", добавя тя.

По-късно жената показва находката в информационния център на парка и там разбира, че това, което мислела за пирит, е 2,23-каратов кафяв диамант.

"Така се развълнувах, не можех да повярвам. Аз все още не мога да повярвам", казва Уоткинс.

Скъпоценният камък, който вече носи името "Диамантът на лейди Беатрис", е най-големият диамант, откриван в парка от октомври миналата година досега, твърдят от управата на комплекса. Тогава посетител си намерил 3,29-каратов кафяв диамант.

"Диамантът на лейди Беатрис" е колкото грахово зърно, с продълговата форма и металически блясък. Повърхността му е загладена, както повечето диаманти, откривани в парка. Има и тъмнокафяв нюанс, наподобяващ цвета на студен чай", каза Уеймън Кокс от парка.

Госпожа Уоткинс още не е решила какво ще прави с драгоценната си находка, но клони към намерението да я запази като наследство за децата и внуците си.