Тя е подписана от 1 053 000 граждани по време на акцията на ГЕРБ, ДСБ и СДС "Аз съм европеец", проведена между 6-ти и 20-ти септември. Заповедта беше връчена от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, народния представител от ОДС Иван Колчаков, независимия депутат Лъчезар Иванов и зам.-председателя на ДСБ Петър Москов. Мотивите за нея са корупция по всички етажи на властта, некомпетентност в управлението и провал на членството на България в ЕС.
По-рано сутринта млади активисти на ГЕРБ сложиха пред сградата на Министерски съвет урна с всичките 1 053 000 заповеди за уволнение на правителството, събрани по време на кампанията “Аз съм европеец”. Опозиционните лидери настояваха премиерът Сергей Станишев лично да слезе при тях във фоайето на сградата на МС и да приеме заповедта за уволнение. Според тях това е тест за премиера и ако той не го издържи сам трябва да си отиде в „недемократичното минало". Те подчертаха още веднъж, че това е вотът на 80% от българските избиратели и ще чакат колкото е необходимо, за да връчат заповедта.
Пред Министерски съвет обаче възникна спор между началника на канцеларията на председателя на парламента Георги Пирински - Мирон Гаврилов и представители на ГЕРБ във връзка с построяването на урната. Пред репортер на “Фокус” председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че партията е спазила закона и е получила разрешение от Столична община - урната да стои пред Министерски съвет седем дни.
"Г-н Гаврилов въздейства върху органите на реда да бъде премахната урната. Той смята, че се нарушава общественият ред, тъй като това било зона за сигурност и те тълкуват това като "масово мероприятие", каза Цветанов. По думите му - ГЕРБ е намерила най-интелигентния начин на протест. На въпрос - дали урната ще бъде премахната, Цветанов отговори, че тя ще остане седем дни, но ако от кабинета на Георги Пирински предприемат действия за махането й, това ще бъде техен проблем.
Цветанов оцени кампанията като успешна. "Ние искаме да дадем ясен знак на правителството, когато идва на работа, че има 1 053 000 български граждни, които не искат то да ги управлява и се подписаха за оставката на Сергей Дмитриевич Станишев", каза Цветанов.
Вижте снимки от акцията на опозицията