Предпроектното проучване за нов мост при Гюргево и Русе е одобрено. Това съобщи европейският комисар по транспорта Адина Валян пред Аджерпрес в Брюксел. Проектът беше внесен от Румъния по фондовете за военна мобилност в началото на декември миналата година и бе представен като шосеен мост с възможност за железопътен, припомня БТА. 

В Брюксел вчера Адина Валян отбеляза, че според последните европейски инфраструктурни карти, приети наскоро, Гюргево-Русе 2 трябва да е пътен и жп мост.

"Освен това Комисията инвестира стотици милиони във възстановяването на железопътната линия Букурещ-Гюргево. Напълно естествено е този коридор да продължи на юг, особено в контекста на новите възможности за свързаност в Егейско море от Гърция, България, тоест по Коридора Север-Юг, на който Румъния се намира в момента. Коридорът Север-Юг - от Балтийско море до Егейско море, с връзка с Черно море. Така че е много важно този мост да отговаря на стандартите и Комисията е напълно готова да инвестира в него", каза еврокомисарят по транспорта.

Като втори важен проект, свързан с Дунав, тя очерта "Бърз Дунав", който предвижда подобряване на корабоплаването.

"В контекста на коридорите на солидарност с Украйна, превозът на стоки по Дунава от дунавските пристанища на изток по река Дунав нагоре по течението към Централна Европа и други пристанища, италиански или хърватски - това е изключително важно", обясни Адина Валян. Според нея контекстът е благоприятен и проектът ще получи подкрепата на ЕК.