Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на национален протест с 2000 трактора и друга селскостопанска техника. Земеделците недоволстват срещу "безконтролния внос на зърно от Украйна", на който не се прави фитосанитарен контрол на границата. В протестните шествия се включиха производители от Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Айтос, Ловеч.

Протестират земеделците от 17 областни центрове в страната, а заканата е, че ако държавата не се вслуша, ще докарат тракторите на жълтите павета и по границите.

Организаторите от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските кооперации в България обвиняват държавата, че не е защитила по никакъв начин родната продукция. 

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Протестът е насочен и срещу високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

"Идеята на протеста беше да е в София, но ръководството реши да е по градовете, защото около 2000 машини в София, това са 200 км опашка. Този протест е предупреждение към управляващите. Следващия път ще е в София и по границите", закани се председателят на НАЗ Костадин Костадинов. Протестиращите ще връчат исканията си на земеделския министър по-късно днес.

"Основните притеснения са липса на защита от държавните власти от вноса на украинско зърно и маслодайни култури. Вносът е в невиждани обеми и не е с цел да премине транзит и да стигне до трети нуждаеши се страни, а се изкупува тук, на непазарни цени, далеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция", заяви Костадинов. 

Недоволните стопани извадиха тракторите и в Стара Загора

Снимка: БТА

Той подчерта, че протестът няма политически характер. "Очакваме провокации, нормално е, казал съм да се махат, защото обикновено по време на избори започват да се обаждат и да ни търсят", каза той по адрес на партиите.

"Съпричастни сме с Украйна, но контролът го няма никакъв. БАБХ го няма, не съществува.", каза зърнопроизводителят пред медиите, като посочи, че украинските камиони не плащат нито тол такси, нито винетки.

Още снимки вижте ТУК

"Няма друга страна в света, която да не контролира вноса си фитосанитарно", добави той. По думите му зърното, което влиза в България от Украйна, е с лошо качество и не се знае от кой замърсен район пристига. Фермерите са направили тайно и проба на украинска пшеница, която се оказала негодна. Производителите изчетоха публично и данните от пробата. Становището на лабораторията е "негодна за употреба", твърдят те. Фермерите напомнят, че нашите производители се съобразяват с правилата на ЕС, докато за украинската продукция се ползват забранени препарати.

Снимка: БТА

"Така се срива пазарът на българските зърнени и маслодайни култури. Ниски изкупни цени, ниски добиви, висока себестойност", каза представителят на зърнопроизводителите. И предупреди, че предстоят масови фалити и невъзможност за изплащане на ренти и междуфирмена задължнялост сред нашите земеделци. "В последната година няма политика в земеделието", категоричен беше председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Той каза още, че у нас в момента от Украйна се внася стара реколта, а не такава от 2022 г. 

Протест имаше и в Русе

Снимка: БТА

Фермерите във Враца, Русе и Стара Загора вече излязоха с тракторите. Над 300 зърнопроизводители от Старозагорско се събраха на протеста и изкараха над 150 трактора и тежки машини, които преминаха по бул. "Св. Патриарх Евтимий" в Стара Загора. 

"Нашата позиция се обединява към общоевропейските искания на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Проблем създават безконтролният и нерегламентиран внос на зърно от Украйна. Ние сме дали право на коридор за износ на продукция, а не тя да остава в нашите складове и да бъде преработвана от нашите предприятия.", каза по време на протестната акция Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

На шествие с тракторите излязоха фермерите в Добруджа и Силистра.

В Бургаско също извадиха тракторите, а над 40 машини се включиха в шествието в Сливен, като тръгнаха от местното летище и разположиха селскостопанската техника на централния площад "Хаджи Димитър". Колегите им Ямбол също излязоха на протест.

Сливенските фермери разположиха тракторите на площада до театъра в центъра на града

Снимка: БТА

Протестно шествие с трактори и в Ямбол

Снимка: БТА

"Без фермери няма прехрана", гласяха плакатите на протестиращте земеделци в Бургас. В морския град протестиращите тръгнаха с тракторите от "Горно Езерово", в посока кръговото кръстовище на изхода на Бургас в направление Созопол и обратно към "Горно Езерово".

Снимка: БТА

Около 40 трактора се включиха и в протестното шествие на зърнопроизводителите в Хасково. Колоната тръгна от паркинга на ханче "Клокотница" край града по шосе Е-80, влезе в източния вход на южния областен център и премина по булевардите "Съединение" и "Васил Левски" до северния изход на града, за да повтори още веднъж обиколката по маршрута.

"Причина за нашето недоволство е безконтролният внос на пшеница и слънчоглед от Украйна. Има внесени около 1,4 милиона тона слънчогледово зърно", каза председателят на Сдружението на зърнопроизводителите в Хасково Станислав Стоянов, цитиран от БТА. По думите му в момента няма пазар, всичко е замряло, а родните стопани не могат да продадат продукцията си. Фермерите настояват държавата да контролира вноса от трети страни за забранени препарати, включително и чрез лаборатории.  

С лозунги "Без фермери няма прехрана" и "За чиста българска храна" дефилираха по улиците на Монтана местните производители. Колоната от 30 земеделски машини стигна до близките села Долна Вереница и Горна Вереница, които се намират на главен път Е-79. Протестно шествие проведоха и производителите на зърно от Добрич. Протестиращите в страната не блокират движението, движат се от дясната страна на пътя и са съпровождани от полиция.

Протестираха и добричките зърнопроизводители

Снимка: БТА