От подадените 1517 валидни гласа само три отговориха с не на въпроса: "Искате ли Фолклендските острови да запазят сегашния политически статут на отвъдморска територия на Обединеното кралство"? Един глас е недействителен, съобщиха служители, цитирани от АП.

Островите притежават пълно самоуправление с изключение на въпросите на отбраната и международната политика.

Целта на референдума бе да се покаже на света, че самоопределението на жителите на Фолклендите трябва да се зачита при всякакви разговори за бъдещето на отдалечените острови в Южния Атлантик.
Аржентина ги нарича Малвински острови и ги смята за своя национална територия, отнета й от британците преди 180 години. Буенос Айрес обвинява Лондон в колонизация, посочва ДПА.

От общо 1650 души с право на глас в референдума са участвали 92 на сто. Международният наблюдател Хуан Хенао каза, че процесът е протекъл напълно нормално. Населението на островите - общо 2563 души проявиха предпочитанията си преди референдума, като развяваха британското знаме и се обличаха в неговите цветове - червено, бяло и синьо. На Фолклендите живеят семейства, които са обработвали земята от девет поколения.

Британският премиер Дейвид Камерън писа във в. "Сън" в неделя, че "докато фолклендците искат да останат британци, ние ще сме винаги там, за да ги защитаваме. Имат думата ми за това", подчерта Камерън.

В референдума не бяха предложени алтернативи като пълна независимост или някаква форма на политическо обвързване с Аржентина. Правителството на островите заяви, че ако мнозинството от хората отвърнат на въпроса на референдума с не, ще се обмислят алтернативи за втори референдум в бъдеще.

Референдумът изпрати силно послание на Аржентина, която има териториални претенции към островите и заяви, че допитването до хората няма законна сила.