Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев с първи коментар след връчването на мандата от президента Руман Радев на коалицията "ПП-ДБ", което беше определено като безпрецедентно от политически коментатори.

"След днешното връчване на мандата от президента мисля, че стана ясно какъв е залогът. Диктатура или парламентарна република. Изборът (за)сега е в ръцете на парламента", написа във Фейсбук Василев.

Час и половина по-рано държавният глава връчи втория мандат за съставяне на правителство на излъчиния от ПП-ДБ кандидат-премиер Николай Денков и отправи остра критика към парламентарната група на "Продължаваме промяната" заради изтеклите записи от националния им съвет, като ги призова да върнат неизпълнен мандат.

"Като президент и върховен главнокомандващ съм пряко ангажиран с националната сигурност и съм призван да браня българската държава. Тук искам да заявя, че точно заради това не е целесъобразно от моя страна да Ви връча мандат след изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на лидерите на Вашата партия, както и след последвалите публични самопризнания, заради торпилирането на българския суверенитет, наклеветяването и планираната чистка в службите и държавната администрация, заявката за вмешателство в изборите чрез МВР и дискредитиране на лидери на европейски институции и името на България", каза държавният глава.

Радев подчерта, че връчва мандата само заради законовото изискване да го направи, и продължи с критиките към ПП-ДБ: "Оползотворяването на мандата е Ваше конституционно право, но в името на запазването на остатъците от нормалност и доверие в политическата система, на съхраняване на вашето достойнство и политическа перспектива и също така на съхраняване на имиджа на България пред нашите европейски партньори, Ви призовавам да преосмислите изцяло целесъобразността от оползотворяването на този мандат, който според мен вече е дискредитиран".

Коалицията има седмица, за да върне изпълнен мандатът на държавния глава. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.