Служебният премиер Стефан Янев посети днес родното си село Поповица, община Садово, където се среща с членовете на Националното сдружение на кметовете на кметства в България.

В рамките на разговора, който се проведе в местното читалище "Пробуда", бяха обсъдени финансовите проблеми в малките населени места и тяхната независимост, както и промени в някои административни структури. Срещата се проведе по искане на кметовете, които се оплакват от липса на финансиране.

"Има идея част от местните данъци да бъдат на разположение на кметовете на малките населени места, за да подобряват инфраструктурата и възможностите за живот в тях. Основен проблем за кметовете на кметства е самофинансирането, споделеното финансиране, така наречените делегирани бюджети, като най-малки кметовете на кметства са най-потърпевши. Те, освен от централизираното разпределение на бюджети, са силно зависими още от решенията на общинските съвети и на общинските кметове, от които зависи получаването на средства за социални дейности в малките населени места и подобряването на условията за живот в тях", изтъкна Янев, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

Преди срещата с кметовете премиерът коментира пред журналисти намеренията на коалицията ГЕРБ-СДС да внесе жалба в ЦИК, че служебният кабинет не изпълнява своите задължения, а участва в предизборната кампания.

"По отношение на това дали провеждаме кампания - интересно е за кого, след като правителството е непартийно и след като многократно и аз, и министри от кабинета сме заявявали, че работим за хората, отговаряме на нуждите и въпросите им за решаване на техните проблеми. И срещата днес в Поповица потвърждава това. Ние сме в предизборна кампания и са възможни, като част от нормалното политическо говорене, обвинения и жалби", каза Янев.

Снимка: БТА
 

Той уточни, че 9600 машини за гласуване вече са осигурени, до края на следващата седмица вероятно ще бъдат осигурени още 1500 машини, какъвто е планът на ЦИК.

Янев заяви още, че квалификациите по отношение на новите назначения в администрацията трябва да бъдат направени, едва след като се види тяхната работа.

Янев допълни, че проверката срещу шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Румен Спецов тече, но още не е приключила и няма резултати - той е проверяван заради фирмата си с дългове, която е продал преди години, преди тя да фалира.

Снимка: БТА

Премиерът каза също, че ако се потвърди информация за връзки с незаконна дейност, ще преосмисли решенията си относно назначенията и отсече, че компромиси няма да се правят.

Той отхвърли обвиненията за скандални назначения в митниците.

"Нека да престанем да обсъждаме назначенията с епитети, дали са скандални. Да гледаме и следим тяхната дейност и резултатите от дейността им. В близките дни ще има интересни развития. Мисля, че и днес има една реализация на контрабанда, свързана с наркотици, съвместно с МВР. Нека видим резултатите и тогава да преценил дали са скандални, или не", каза Янев.

Още при пристигането му кметицата на Поповица Веска Мирчева поднесе първата изненада на служебния премиер - негов портрет, рисуван с въглен. На него е изобразен самият той с костюм и вратовръзка, а на заден план е пейзаж от родното му село.

Снимка: БТА

Втората изненада за Янев беше огромна кошница с продукти от района - екологична липа, мед, фъстъци, люти чушки и кервиз.

Той получи от местните и трети подарък - черно-бяло снимка от детството му - в селото той е живял до 7-годишна възраст.

По-късно Янев участва в Традиционния събор на Поповица, който се провежда под мотото "Празник на българския дух и традиции в моето родно село".