"Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо" - тази реплика на бившия депутат Димитър Ламбовски към лидера на "Да, България" Христо Иванов по време на вчерашния протест на "Орлов мост" предизвика сериозна полемика в медиите и сред политиците.

Появиха се обвинения, че свързаният със застрахователната компания от 90-те СИК бизнесмен Младен Михалев е свързан с гражданското недоволство у нас, а Иванов даде обяснения.

Бившият депутат Димитър Ламбовски обясни пред bTV, че е искал да разкаже на Христо Иванов за опити да бъде спряно международно разследване срещу високопоставен български политик.

"Имаме много случаи на открадване на бизнеси, на злоупотреба с обществен ресурс. В тази връзка съм говорил преди 2 седмици и повече с г-н Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в 3 юрисдикции. Става дума за високопоставен български политик, който доскоро е бил на най-високо ниво в държавната администрация", обясни бившият депутат.

Той отказа да каже името на политика, но призна, че това е "тоя", който се е обадил на Маджо. За самото обаждане разбрал от неназовано "трето лице".

"Сикаджия никога не съм бил, бил съм 5 години в Управителния съвет на Първа източна международна банка, бил съм председател на Съвета на директорите на "Славия"... Познавам г-н Михалев и съжалявам, че името му се намесва в този случай - за последен път съм го виждал преди повече от година, познаваме се от средата на 90-те... Предполагам, че, разчитайки на това, че сме в добри отношения и се познаваме от много години, може би по този начин ("тоя") е предполагал, че ще се проведе разговор с мен с цел под една или друга форма да не дам съответните показания", обясни Ламбовски.

Той добави, че искал да каже това на Христо Иванов. "Исках впоследствие да се видим на спокойствие и да получа съвет как да подходим и да се даде публичност, ако срещу мен има определени пречки, които да ме спрат да дам съответната информация и под някаква форма да ме поставят под заплаха", отговори бившият депутат. По думите му обаче двамата така и не успели да се видят.

Той подчерта, че по своя воля е на протестите като гражданин и се е шегувал, когато е предупредил Иванов "да не ни забравиш, когато станеш премиер".

От своя страна Христо Иванов обясни: "Не ми беше реакцията на името на Маджо, а на това, че започва да говори за това как си е спрял телефона. Не го познавам, не знам каква му е мотивацията, не знам какво го води, но знам, че е човек, който изнесе много фактология по изключително важен казус (като свидетел Ламбовски разказа подробности около казуса "Осемте джуджета", разследван от Антикорупционния фонд - б.р.)".