Лидерът на "Да, България" Христо Иванов отговори на предадените от карикатуриста Христо Комарницки въпроси във Фейсбук. Техен автор е Кирил Радев - IT-специалистът, който изкачи полугол Черни връх на Нова година. Повод стана изтеклият видеозапис от протестите в неделя през нощта, в който бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски смущава Иванов с опит да му сподели съдържанието на разговор, проведен от неизвестен човек с бизнесмена Младен Михалев-Маджо.

Какво показва клипът:

"Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо", започва да разказва Ламбовски, но Иванов го прекъсва с думите "Чакай сега, че правим лайв". Следва нов опит за съобщаване на новината: "Само да ти кажа, обадил се на Маджо...". Иванов го скастря с "Шшшт" и му дава знак с ръка, че обсъждането на подобни неща е неподходящо. "После ще говорим", съгласява се Ламбовски.

Още през нощта Комарницки предава на Христо Иванов следните въпроси от името на Кирил Радев.

Въпроси към Hristo Ivanov от Kiril Radev
Във видеото на Христо Иванов след 10 мин:
"Като станеш премиер да не ни забравиш."
"Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо"
Иванов прави знак да замълчи.
После поглежда камерата с физионимия спийчлес.
Следните въпроси към Христо Иванов:
Кой и защо си говори с Маджо?
Кой и защо докладва и предава информация от първа ръка за разговори с Маджо на Христо Иванов?
Защо Христо Иванов се притеснява от темата за разговори с Маджо и прекъсва своя събеседник за тази информация, но пък е много словоохотлив с други събеседници и теми?

Няколко часа по-късно Христо Иванов отговаря:

Във връзка с въпроси, които ми е задал Christo Komarnitski, по повод последното ми живо включване от Орлов мост, да уточня:
По време на протестите към мен постоянно се обръщат хора, които искат да се снимаме, да се запознаем, а често и да ми споделят всякакви информации и разкрития.
По същия начин, след излъчването на третата серия на "Осемте джуджета", г-н Димитър Ламбовски се запозна с мен на един от протестите. Имали сме няколко разменени реплики във връзка с тази история.
Днес той се приближи към мен по време на мое живо включване, за да се снима с мен и каза фразата "изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо...". Прекъснах го, защото не смятам, че моите лайфове трябва да се превръщат в платформа за разпространение на подобни сюжети.
Разбирам, че ако свидетел по "Осемте джудета" казва, че си е изключил телефона, защото някой е разговарял с Маджо, това преставлява интерес, но лично аз нямам никаква представа коя мутра с коя друга мутра е разговаряла.
Това е всичко, което аз мога да кажа по темата.

Отговорите обаче не удовлетворяват автора на въпросите Кирил Радев, който на свой ред коментира:

След моите въпроси към Hristo Ivanov, той отговаря писмено на тях, а не с обичайните и любими лайфове, но не цитира мен, а цитира Christo Komarnitski, все едно въпросите са негови, а не мои, въпреки че съм цитиран там. Прави се на ударен. Надява се, че ако се прави, че ме няма, аз магически ще изчезна.

Прави се на ударен също, че не знае, кой е "тоя", който се е обаждал на Maджо, дори всъщност отрича да знае, като Ламбовски очевидно препраща към конкретна известна на двамата събеседници личност "тоя", която е обсъждана в предишен разговор, който не е бил пред камера.

Иванов прекъсва събеседника с пръст на устните, неколкократно "ШШШШ"-кане и репликата "Чакай сега, чакай, че праиме лайф. Не, не, чакай, чакай" и прави две крачки назад, докато се отскубне от събеседника физически.
Прекъснал го, защото не мислел, че "лайфове трябва да се превръщат в платформа за разпространение на подобни сюжети". Но след като го прекъснал и не го е чул, откъде знае, какъв е сюжета, който ще бъде разказан, след като дори не знае, кой е "тоя"?

Събеседникът накрая обещава и се отдалечава "Ще ти кажа после."
С други думи Иванов може да коментира темата по-късно след като "изчака" и вече е коментирал поне веднъж тази тема за "тоя" с неговия събеседник, но не и пред камера. Радва се на компанията на неговия събеседник и си прави снимка за спомен с него, преди да стане премиер. Но остават въпроси като (1) какво каза събеседникът после и (2) кой е "тоя"?

Hristo, кажи си, хората ще те разберат.
КОЙ е ТОЯ